Lyt til artiklen:

JCB præsenterer brint-teknologi på ConExpo

00:00
Hastighed: ???x
02:18

Abonnementsartikel

Producenten er med to maskiner klar til at fremvise en effektiv brintforbrændingsteknologi på den internationale scene.

Når ConExpo sparkes i gang i Las Vegas midt i marts vil den engelske maskinproducent JCB være klar med to banebrydende maskiner - henholdsvis en rendegraver og en teleskoplæsser - der drives af producentens egen nyudviklede brintforbrændingsmotor.

Maskinerne er endnu ikke helt klar til serieproduktion, men er ifølge JCB-formand Lord Bamford flere skridt længere end blot en prototype.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- JCB-ingeniørteamet har gjort enorme fremskridt på kort tid for at udvikle en brintforbrændingsmotor, og den driver allerede en fuldt funktionsdygtig rendegraver samt en teleskoplæsser. Som den første producent af entreprenørmaskiner, der har udviklet en fuldt fungerende forbrændingsmotor, der drives af brint, er jeg glad for, at vi nu er i stand til at præsentere denne teknologi på den internationale scene, sagde han.

rich-media-2
Rendegraveren er klar til ConExpo. Foto: Torben Jastram.

Ukendt tidsplan

Præcis hvornår brintmaskinerne finder vej til forhandlernettet er endnu usikkert, og det handler blandt andet om, hvor langt de enkelte lande er med udviklingen og udrulningen af en decideret brint-infrastruktur.

Hos den danske JCB-importør, Reesink Construction i Ulfborg, ser man frem til at kunne tilbyde de første brintmaskiner, når de engang lander på dansk jord.

rich-media-3
Foto: Torben Jastram.

Udviklingen af den 100 millioner pund store investering i brint tog sin begyndelse for seks år siden, men langt tid inden da, var JCB i gang med andre teknologiske tigerspring som et led i den grønne omstilling. Blandt andet udviklede producenten efter eget udsagn verdens første batteri-elektriske minigraver, JCB 19C-E, der kom på markedet i 2019. I december 2022 rullede maskine nummer 1.000 af denne model ud fra fabrikken.

Seks el-maskiner

I dag har JCB foreløbig udviklet seks el-maskiner, der er 100 procent emissionsfri - blandt andet en minigraver, en teleskoplæsser og en mindre dumper, som alle er med nyeste generation lithium-batterier.
JCB's dieselmaskiner har også flyttet sig markant gennem de senere år. I dag udleder de nyeste dieseldrevne modeller 50 procent mindre CO2 sammenlignet med dem, der blev fremstillet i 2010.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Både el-maskinerne og de dieseldrevne vil også blive fremvist på standen i Las Vegas.