Lyt til artiklen:

ARBEJDSPLADSEN: RGS Nordic

00:00
Hastighed: ???x
06:06

Abonnementsartikel

Arbejdspladsen slår denne gang vejen forbi Selinevej i København, hvor RGS Nordic driver Danmarks største affaldsbehandlingsanlæg.

I pendulfart suser lastbilerne ind og ud af den lille port til de store pladser, der udgør Danmarks største affaldsbehandlingsanlæg.

Her, på Selinevej, ligger RGS Nordics hovedkvarter, på en lang smal strækning, blot et stenkast fra hjertet af København. Og hvor folkene i de store maskiner løser en hastigt voksende opgave med at genanvende jordens dyrbare materialer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Udstyret er i orden på Selinevej, hvor enorme mængder materiale, hver dag bliver behandlet. Foto: Jørgen Ahler.

- Det er unikt, at vi ligger så tæt på mange af de store byggepladser i hovedstaden. Men det betyder også helt enorme mængder materiale. For eksempel behandler vi hvert år fire og en halv millioner tons jord. Så vi skal ikke sidde alt for længe og drikke kaffe, før vi bliver begravet, smiler HR-chef i RGS Nordic, Kent Aalborg.

rich-media-3
HR-chef i RGS Nordic, Kent Aalborg, er stolt af sin arbejdsplads. Foto: Jørgen Ahler.

Selinevej er det suverænt største anlæg, men ikke det eneste hos RGS Nordic. I dag driver virksomheden 22 modtage- og behandlingsanlæg i Danmark - heriblandt altså landets største affaldsbehandlingsanlæg på Amager og vandrensningsanlægget i Stigsnæs, der er Nordens største kommercielle biologiske anlæg til rensning af industrispildevand.

rich-media-4
Bjerge af jord bliver hver dag behandlet hos RGS Nordic. Foto: Jørgen Ahler.

Faktisk behandler RGS Nordic en tredjedel af alt affald fra bygge- og anlægsprojekter i Danmark.

- Der kommer op mod 1000 biler dagligt her, så det er kæmpe mængder vi modtager og behandler her på vores anlæg, siger Kent Aalborg.

På Stigsnæs er det heller ikke ligefrem små mængder. Her bliver der renset mere end ca. 400.000 tons industrispildevand årligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Store mængder kompost bliver også behandlet på Selinevej. Foto: Jørgen Ahler.

Det hele handler om at genanvende

RGS Nordic beskæftiger sig med behandling af forurenet jord, bygge- og anlægsaffald, industrispildevand og genanvendelse af det behandlede affald. Det hele startede i 1990 under navnet RGS 90. De tre bogstaver står for Råstof og Genanvendelse Selskabet.

rich-media-7
Enorme mængder jord bliver hver dag behandlet på Selinevej. Foto: Jørgen Ahler.

- Vi kan modtage næsten alt slags byggeaffald, jord og industrielt spildevand. Det vi så har specialiseret os i, er at gøre det genanvendeligt, så det kan indgå i en ny produktion igen, siger Kent Aalborg og fremhæver blandt andet behandlingen af gips.

- Når vi har bearbejdet de store mængder gips-affald vi modtager, så har vi et samarbejde med Saint-Gobain Gyproc, som producerer gips. Hos dem indgår det gips vi har behandlet så i produktionen af ny gips. På den måde bidrager vi til en cirkulær økonomi, siger Kent Aalborg.

rich-media-8
Maskinerne er af og til kalkede godt til, når jorden er så våd, at den har brug for lidt kalk til at holde sammen på det hele. Foto: Jørgen Ahler.

Stolte medarbejdere

Samlet beskæftiger RGS Nordic mere end 200 medarbejdere landet over. Mange af dem arbejder selvfølgelig med at behandle de store mænger materialer på pladserne. Men travlt har de også i kundeserviceafdelingen, hvor telefonerne kimer lige så ofte, som lastbilerne kører forbi uden for vinduerne.

- Vi har omkring 100 opkald om dagen, fortæller Malene Reutemann, der er Kundeservicemedarbejder hos RGS Nordic.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-10
Malene Reutemann og resten af kundeservice kan svare på det meste. Foto: Jørgen Ahler.

Oveni det kommer de mange mails og chat på hjemmesiden.

- Vi har rigtig mange henvendelser, der går på at oprette jordsager, genbrugssager og svar på, hvad vi har af materialer på pladsen.

Og det stiller en del krav til Malene og de andre medarbejdere i kundeservice.

- Vi har selvfølgelig en stor erfaring her i huset, og så har vi nogle systemer, som vi kan slå op i. Jeg tør godt love, at vi kan svare på det meste. Her i huset har vi også rigtig meget sparring med de andre afdelinger, fortæller Malene Reutemann.

rich-media-11
Hver dag bliver over 100 opkald besvaret i kundeservice. Foto: Jørgen Ahler.

Udenfor Malenes vindue ruller endnu en lastbil op til indgangen på Selinevej. I førersædet sidder Jan Weiendorp, der hele dagen kører materialer til og fra Selinevej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har omkring 40 tons jord her i lastbilen. Jord, som kan bruges igen til alt lige fra vejkasser, grusveje, skovveje og mange andre ting, siger Jan Weiendorp.

rich-media-13
Jan Weiendorp er en af de mange chauffører, som kører pendulfart til og fra Selinevej. Foto: Jørgen Ahler.

Jan kommer ud af en vognmandsfamilie, så han er det man kalder en erfaren chauffør. Men arbejdet med at køre jord og andet til genanvendelse, gør ham ekstra stolt.

- Jeg synes faktisk, det er rigtigt spændende at følge med i, hvad de laver herinde, og så giver det bare rigtig god mening, set i forhold til miljøet, siger Jan Weiendorp.

Jans kontor giver også rigtig god mening, særligt hvis man elsker lastbiler. Her er der nemlig tale om en Scania S650, hvor alt udstyret er i orden og den polstrede læder løber hele vejen rundt i kabinen.

S650eren kommer mange steder i og omkring hovedstaden. En stor maskine, der kræver fokus, når der skal køres jord i det indre København.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ja, det kræver, at man er vågen. Jeg kører for eksempel lige nu på et projekt inde i Valby, hvor der bliver lavet skybrudssikring, hvor man graver Carl Jacobsens vej op. Der er det omkring 80 procent af jorden, der skal en tur herud for at blive behandlet, siger Jan Weiendorp.

rich-media-15
Jan Weiendorp kører Scania S650. Et bæst af en lastbil, som flytter hundredevis af tons jord, hver dag. Foto: Jørgen Ahler.

Den cirkulære fremtid

Selvom RGS Nordic har eksisteret i mange år, så har virksomhedens mission aldrig haft så stor relevans som nu, hvor genanvendelse og grøn omstilling fylder i den offentlige debat. Men politiske visioner er en ting, noget andet er økonomien. Og det er her RGS Nordic forsøger at gå forrest. Det skal være en god forretning at være cirkulær.

- Man kan sige vi arbejder for, at affald omdannes til cirkulære materialer, som forretningsmæssigt kan stå på egne ben og fungerer i industriel skala, siger Kent Aalborg med en vis stolthed i stemmen.

rich-media-16
Maskinerne er i konstant bevægelse for at holde bunkerne nede hos RGS Nordic. Foto: Jørgen Ahler.

For selvom det kan være som et beskidt job ved første øjekast, så er alle folkene på Selinevej stolte af det bidrag til en renere verden, som de leverer.

- Altså vi nøjes jo ikke bare med at tale om det, vi gør faktisk noget ved den grønne omstilling. Vi genbruger til ny produktion, så vi sparer på jordens jomfruelige materialer. Det er simpelthen bare mega fedt, og ja, der er lang vej endnu, men vi gør alt hvad vi kan for at gøre en forskel, siger Kent Aalborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men opgaven bliver også mere og mere kompleks, samtidig med at lovkravene bliver strammere.

Så RGS Nordic forsøger hele tiden at vokse med opgaven. Det betyder blandt andet, at de arbejder på at udvikle nye teknikker til at rense forurenet materiale, ligesom de er med i større forskningsprojekter, der skal gøre rensning af jord, byggeaffald og vand endnu bedre i fremtiden, til gavn for miljøet og os alle.

rich-media-18
RGS Nordics anlæg har en unik placering tæt på byggerierne i København. Foto: Jørgen Ahler.