Lyt til artiklen:

Stort vindmølleprojekt i bero

00:00
Hastighed: ???x
02:41

Abonnementsartikel

Hofors projekt Aflandshage om grøn strøm til 300.000 husstande sættes i bero. Projektet vil blive opgivet helt, medmindre det i den nærmeste tid viser sig muligt at fortsætte projektet i en anden form.

Hofor har i løbet af 2023 forberedt aftaler med leverandører om at opføre Aflandshage Vindmøllepark. Per Aarsleff A/S var blevet tildelt kontrakten om design, produktion og installering af fundamenterne i Øresund. Forberedelsen er foregået på baggrund af, at der blev givet etableringstilladelse til projektet i november måned 2022, og projektet er klar til at blive sat i gang. Etableringstilladelsen blev imidlertid trukket tilbage i juli 2023 efter klager over projektet.

I nuværende situation er det ikke lykkedes at få tilstrækkelig stor sikkerhed for, at Aflandshage Vindmøllepark vil få etableringstilladelse. Derfor sættes investeringen i bero. Og igangsættelse af kontrakter kan ikke meddeles vores leverandører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Aflandshage Vindmøllepark ville være et vigtigt skridt i den grønne omstilling med grøn strøm svarende til 300.000 husstande - og særligt i lyset af, at dette projekt er et af de få projekter, som kan realiseres inden 2030, siger Susanne Juhl, bestyrelsesformand for HOFOR.

Klagen over projektet vedrørte primært tællinger af flagermus. Baggrunden for annulleringen af etableringstilladelsen handler om, hvornår undersøgelserne skulle laves. Resultatet af flagermusundersøgelserne har ikke indflydelse på opførelsen af møllerne og skal først bruges, når møllerne kommer i drift. Det vil sige, at der kan være tider, hvor møllerne stoppes af hensyn til flagermus.

Projektet havde planlagt at gennemføre tællingerne, mens møllerne blev fremstillet og opført, og inden de blev sat i drift. Men Energiklagenævnet gav klager ret i, at tællingerne skal foregå inden, at der kan gives etableringstilladelse.

Som led i berostillelsen forventer Hofor en nedskrivning på ca. 500 millioner kroner i 2023. Nedskrivningen skyldes, at udgifterne til udvikling af projektet vil skulle indregnes i regnskabet for 2023. Nedskrivningen vil reducere HOFORs mulighed for at udvikle andre grønne energiprojekter.

- Vi sætter nu investeringen i Aflandshage-projektet i bero. Projektet vil blive opgivet helt, medmindre det i den nærmeste tid viser sig muligt at fortsætte projektet i en anden form, siger Susanne Juhl, bestyrelsesformand for Hofor.