Lyt til artiklen:

Nordjysk nedbryder river deres første minkfarm ned

00:00
Hastighed: ???x
04:01

Abonnementsartikel

Nedrivningen er på sit højeste i de første par uger, hvor tagplader med og uden asbest bliver fjernet. Bagefter venter et arbejde i jorden.

Lyden af træ, der splintrer mellem tænderne på gravemaskinen, runger ud på de omgivende marker. De splintrede træstykker ryger ned i en container og stammer fra en minkfarm, som snart er fortid.

Minkfarmen i Tårs er ejet af Harpsø Mink og er en af de første 10 minkfarme, som lige nu er i gang med at blive revet ned. Det står den nordjyske nedrivningsvirksomhed Titan Nedbrydning for med Bygningsstyrelsen som bygherre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Medejer af Titan Nedbrydning og projektets byggeleder, Heino Sørensen. Foto: Tina Moesgaard.

Nedrivningen gik i gang i uge 47, og de første haller er allerede sorteret. Tagplader bliver pakket på paller manuelt, mens træ og jern bliver kvast ned i en container af en 30 tons gravemaskine.

- I ugen op til havde vi overdragelse. Så fik vi sådan set nøglerne, og så gik vi ellers i gang med at anstille byggepladsen. Men det var først mandag i uge 47, at vi rigtig-rigtig kom i gang, fortæller Heino Sørensen, medejer af Titan Nedbrydning og byggeleder på projektet, til Maskinteknik.

Asbest i nogle tagplader

Minkfarmens 24 haller havde plads til knap 13.000 mink. Hallerne er bygget af træ, har stribevis af bure og står på små punktfundamenter. I alt er der 4.000 kvadratmeter tagplader, hvor lidt over halvdelen af dem indeholder asbest. Det viser en screening fra rådgiveren Cowi.

rich-media-3
Nedriverne fjerner skruer, tagplader og tagrender manuelt. Foto: Tina Moesgaard.

Udover hallerne, som står i to rækker, er der også en hovedbygning. Den bliver også revet ned. Men inden da bliver malingen indenfor afrenset, som en del af miljøsaneringen.

- En rigtig stor del af det manuelle arbejde er de her tagplader. Det er det primære. Derfra er det meget maskinerne, der tager over, siger Heino Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En gængs opgave

Arbejdet er på sit højeste de næste uger, og derfor har den nordjyske nedbryder også skruet op for mandskabet på opgaven.

rich-media-5
Minkhallerne bliver sorteret. Foto: Tina Moesgaard.

- Det er en meget gængs nedbrydningsopgave, et eller andet sted. Når vi kommer ud til noget, så er der ofte asbest, der skal håndteres, der er altid noget maling, der skal afrenses. Så nu hedder det bare minkfarme i stedet for en firelænget gård, siger Heino Sørensen.

En håndfuld river ned og sorterer manuelt, mens maskinføreren i en 30 tons gravemaskine sørger for at få materialerne i de rette containere. En minilæsser kører samme vej med de mange tagplader.

rich-media-7
Titan Nedbrydning forventer, at farmen er fjernet omkring årsskiftet. Foto: Tina Moesgaard.

- Vi har ikke rykket en minkfarm ned før, men vi har rykket alt andet ned, kan man sige. Vi har rykket store skoler og industribygninger ned og er vant til at håndtere alle de her miljøfarlige stoffer. Det er vores spidskompetencer, siger byggelederen.

- Vi har nogle rigtigt dygtige folk, og så har vi en rigtig god maskinfører derude. Jonas, han er nærmest født i sådan en gravemaskine, siger Heino Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prøvegravninger i vente

Når alle 24 minkhaller snart er væk, venter et arbejde i jorden.

- Der er alt det over jorden, og så er der noget under jorden, man selvfølgelig ikke 100 procent kender omfanget på, før man ligesom kommer i gang, fortæller byggelederen.

- Så der skal holdes et opstartsmøde med Bygningsstyrelsen, hvor vi laver nogle prøvegravninger og finder ud af, hvad opbygning der er, og hvor meget vi skal have kørt væk, siger han.

rich-media-9
Minkfarmen i Tårs består af 24 haller. Foto: Titan Nedbrydning.

Den nordjyske nedbryder forventer, at minkfarmen er fjernet omkring årsskiftet, afhængigt af hvad der dukker op nede i jorden. Nedbør i flydende og især fast form kan også gå hen at påvirke arbejdet.

- Det er selvfølgelig nemmere at se, hvad man laver, når det hele ikke er dækket til i sne. Så vi krydser fingre for, at der ikke bliver hvid jul, siger Heino Sørensen med et smil.