Abonnementsartikel

Trasbo Sandblæsning fjerner dårlig beton inde i broen med vand under ekstremt højt tryk

Værsgo at skylle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De fleste kender sætningen fra tandlægen. Nu er det værste ovre, og man kan igen begynde at slappe lidt af.

Men hører man den samme sætning med Trasbo Sandblæsning er i nærheden, så gælder det om at holde på hat, briller og løse tænder. Og de faste med, for kommer bisserne lidt for tæt på Transbos nye højtryksrobot, ryger selv de sundeste tænder. Robotten drives af en 750 hestekræfters højtrykspumpe, der leverer op til 270 liter vand i minuttet ved et tryk på mellem 600 og 2800 bar. Det svarer så nogenlunde til, at en fortand får et dask på 2,5 tons.

- Vi fik robotten sidste efterår og har kun gode erfaringer med den. Den har blandt andet arbejdet på en bro i Roskilde og på første etape af en stor renoveringsopgave på Langelandsbroen, fortæller projektleder hos Trasbo Sandblæsning, Mikael Hansen.

Renoveringen af Langelandsbroen er et godt eksempel på, hvor hydrodemolition-teknikken har sin store styrke.

- Vi arbejder nede i brokamrene. Brofagene er støbt som kasser, der er hule indeni. Højden er omkring 1,4 meter, så vi kan lige netop arbejde dernede. Med tiden er betonen indvendig i kasserne forvitret, så vores opgave er at fjerne al den dårlige beton ind til armeringsjernet. Derefter kommer den en anden entreprenør, som sprøjter et nyt lag beton på, forklarer Mikael Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet, der omfatter hele den 779 meter lange bro fra 1962 gennemføres i fire etaper frem til 2013.

- Det hænger sammen med, at vi skal ned gennem vejbanen for hver 60 meter. Det generer naturligvis trafikken, så projektet er tilrettelagt, så generne bliver færrest mulige. Første etape var i vinters, hvor vi havde en del besvær med frosten. Vandet frøs og det gav nogle ulemper, vi ikke helt havde regnet med, siger Mikael Hansen.

Vibrationsfri nedbrydning

Næste etape starter her i juni, så i denne omgang for folkene fra Trasbo Sandblæsning ingen problemer med kulden.

Selv om højtryksrobotten har voldsomme kræfter, er hydrodemolition betydelig mere skånsom over for den næsten halvtreds år gamle bro end traditionelle metoder. Arbejdsmiljømæssigt byder metoden også på nogle fordele, mener Mikael Hansen.

- Den største tekniske fordel er, at vi effektivt kan fjerne det yderste lag beton ind til armeringen uden at udsætte broen for skadelige vibrationer. Havde vi hugget betonen af med en tryklufthammer eller en hydraulisk hammer, havde slagene resulteret i, at der var opstået mikro-revner i betonen. Og så er nedbrydningen godt i gang, forklarer Mikael Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ubeskadiget armering

Den anden store fordel er, at selv om højtryksrobotten kan fjerne op til 40 centimeter beton i én arbejdsgang, når den kører for fuldt tryk, så skader metoden ikke den eksisterende armering.

- Betonen bliver spulet væk, mens jernet sidder intakt tilbage, klar til det nye lag beton, siger Mikael Hansen.

Tredje fordel er, at borthamring med manuelle betonhamre meget nemt giver mandskabet såkaldt "hvide fingre". Hænderne kan ikke tåle de mange kraftige vibrationer og reagerer med først at sænke blodomløbet og efterhånden helt standse det. Fingrene bliver følelsesløse og kolde - og passer man ikke på, bliver tilstanden kronisk. Det undgår man helt med hudrodemolition.

- Den fjerde fordel er naturligvis, at man slipper for støvet og støjen. Der skal stadig holdes en betydelig sikkerhedsafstand, fordi vand under så højt tryk kan slynge betonstumperne langt væk. Men støvet slipper vi for, og støjen er lavere end ved for eksempel borthamring, konstaterer Mikael Hansen.

Svensk robot

Højtryksrobotten er en Auqua Cutter 710 fra det svenske Aquajet Systems AB i Holsbybrunn i Skåne. Den er selvkørende på gummibælter og har et roterbart skærehoved, så den kan arbejde i alle retninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi arbejder nede i de lave brokamre, har vi containeren med generator og selve pumpen stående oppe på selve broen. Robotten kan faktisk arbejde op til 500 meter fra selve pumpen, så vi ikke er afhængige af at skulle flytte containeren hele tiden, forklarer Mikael Hansen.

Robotten kan monteres med en vinkelskinne eller tårn, så den kan afrense høje vægflader. Den kan også monteres med rotordyser i fire meters bredde til rengøring af muroverflader.

Fuld maskinpark

Trasbo Sandblæsning blev etableret i 2001 af Mikael Trasbo, der har mange års erfaring i branchen med i bagagen. Siden starten har firmaet udviklet sig og udfører i dag både våd og tør sandblæsning, blæsning med glas, lava og tøris samt almindelig højtryksrensning med koldt eller varmt vand. Firmaet klarer også afrensning af for eksempel skimmelsvampe eller grafitti. Foruden naturligvis hydrodemolition.

Maskinparken omfatter i dag fire robotter, mobile vandtanke op til 28 kubikmeter, containere, lastvogne og mindre entreprenørmaskiner.