Abonnementsartikel

Asbest, PCB og bly fjernet fra hospitalsnedbrydning i Nuuk og sejlet til Danmark.

Kingo Karlsen A/S har i snart flere år sat sit aftryk på nedbrydningsprojekter i Grønland. Vi har tidligere optalt deres projekter i området, og der kommer hele tiden nye til.

Senest har Kingo Grønland ApS været medvirkende til, at Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, lokalt kendt under navnet Sana, har fået en ny operationafdeling. Den gamle afdeling måtte lade livet og blev derfor nænsomt opereret væk af det danske firma. Operationen foregik nænsomt og smertefrit, lyder meldingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

God dialog

Helt præcist udførste Kingo Grønland i perioden maj til juni 2016 miljøsanering og nedbrydning af den gamle operationsafdeling. Hospitalet var stadig i drift under nedbrydningen, hvilket stillede krav til støv- og støjdæmpningen på området. Casper Skov Jakobsen, entrepriseleder i Kingo Karlsen A/S, fortæller:

- Alt gik efter planen. Det har været en stor fornøjelse at samarbejde med både hospitalet og rådgiveren Inuplan. Vi har haft en god dialog igennem hele processen. Når en nedbrydning skal foretages op ad eksisterende bygninger og i tæt befolkede områder, er det klart, at der må tages særlige hensyn. Derfor begrænsede vi støjniveauet og støvdannelser til et minimum, siger han.

Under miljøsaneringen fjernede Kingo Grønland asbest, PCB og bly fra bygningen. Det farlige affald blev forseglet og sendt til Danmark. På pladsen blev beton knust og genanvendt som bund til en ny parkeringsplads.

Et frugtbart samarbejde

Kingo Grønland ApS blev stiftet i 2015 i et ligedelt samarbejde mellem moderselskaberne Kingo Karlsen A/S, og Permagreen Grønland A/S. De to selskaber har i fællesskab siden 2005 løst store nedbrydningsopgaver på Grønland og valgte i foråret 2015 at formalisere samarbejdet ved oprettelse af det fælles selskab Kingo Grønland ApS.

Af tidligere opgaver på Grønland har Kingo Grønland bl.a. udført nedbrydning og miljøsanering af store almene boligblokke i Nuuk.