Abonnementsartikel

Entreprenørfirmaet Markussens nye Bergmann dumper skulle afløse firmaets ældre Morooka. Men der er rigeligt med opgaver til begge maskiner.

Den gamle Morooka larvebåndsdumper MST 2200 står klar på ­maskintraileren badet i december-solens skarpe stråler. Stor, gulmalet, en smule rustplettet, meget kantet og lettere mudret. Den bærer præg af de mange opgaver, den har løst, men der er reelt ældre, end den ser ud. Timetælleren på maskinen fra slutningen af 1980'erne har rundet de 4.700 timer, men hos Entreprenørfirmaet Markussen ved Holstebro har den endnu mange timer til gode.

Begge bælter er netop blevet udskiftet, hvilket i øvrigt er første gang i tiden hos Markussen. Nu kører den på 800 mm. De har haft den i deres ejerskab i cirka fire år, hvor den har kørt i cirka 2.200 timer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en gammel dame. Men hun kan endnu, forsikrer Jesper Markussen, der er medejer af firmaet.

Maskinen står i skærende kontrast til den spritnye Bergmann 4010 larvebåndsdumper, som denne dag er kørt ind i værkstedshallen. Den blev bestilt i august hos JMM Group, der i foråret overtog importen og forhandlingen af de tyske dumpere, og i oktober blev den leveret i firmaet.

- Det var meningen, at den gamle Morooka skulle have indgået i handlen, men vi har stadigvæk mange opgaver til den, så det gav mening at beholde den, siger Søren Markussen.

Grønt og vådt

Søren Markussen er lillebror til Jesper Markussen, og de er sammen godt i gang med at overtage firmaet fra deres far Leif Markussen, som selv fortsatte hvad hans egen far Peter Markussen grundlagde i 1974.

For mere end 40 år siden var det et kloakfirma med en rendegraver, hvor der også blev arbejdet med vandløb ved siden af. I dag udfører de en del arbejde i vådområder, blandt andet i form af oprensning af søer og vandløb, og det skaber dagligdagen for de i alt 10 ansatte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er et entreprenørfirma, men vi udfører ikke kloakering og byggemodning som mange andre firmaer. Det er ikke til at vide, hvad fremtiden bringer på de områder. Derfor vil vi gerne arbejde i det grønne og våde, siger Søren Markussen.

Morooka'en er blevet anvendt ved søoprensninger og øvrige vådområder, da den med sine brede bælter trykker mindre.

Ung og rund

Den nye Bergmann 4010 har grønt blod i årerne. Faktisk i hele systemet, da den er forsynet med bioolie og biofedt. Investeringen i dumperen er sket som følge af en kontrakt med Naturstyrelsen, som blev indgået i august, og her skal maskinen efterleve samme krav som en skovmaskine. Indtil den nye Bergmann blev leveret, havde de lejet en tilsvarende, så de kunne komme i gang.

- Vi har udført vandløbsarbejde gennem 40 år. Det er blevet vores speciale, siger Leif Markussen.

Selv henstillet i en værkstedshal er Bergmann 4010 en imponerende maskine. Den har en egenvægt på 14 tons og kan laste 10 tons. I modsætning til sin ældre makker er den væsentligt rundere i formerne, om end den er bygget til de samme formål. En Cummins QSB diesel motor på 6,7 l, som yder 180 kW/240 hk, gør, at maskinen har masser af kræfter til arbejde med. Motoren er i øvrigt en Euro 6 motor med AdBlue og partikelfilter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi investerer i nye maskiner, tænker vi altid fem år frem. Vi forholder os til de eksisterende miljøkrav, samt hvad der venter i fremtiden, siger Leif Markussen.

Årsagen til at den nye dumper er kørt i hallen, er en softwareopdatering. Bergmann har sendt en specialist op fra Tyskland for at assistere servicemanden fra JMM. En softwareopdatering er helt utænkelig i forhold til Morooka'en, der er ren mekanik og smedearbejde, bortset fra det bakkamera som Entreprenørfirmaet Markussen selv har installeret.