Abonnementsartikel

På landsplan er det meget forskelligt, hvor meget virksomhederne skal betale kommunerne i administration for at håndtere affald.

Rundt om i landet er der stor forskel på, hvor dyrt det er for virksomhederne, at få kommunen til at administrere affaldsordninger. Det kan koste helt fra 1.040 kroner om året, mens det omvendt er helt gratis i ti kommuner. Gennemsnitsprisen for alle landets kommuner er 326 kroner pr. år. Det skriver Dansk Byggeri. Organisationen kommer med en opfordring til at afskaffe gebyret.

- Håndtering af erhvervsaffald er en naturlig del af kommunernes opgaver. Derfor bør administrationen også finansieres over skatten, siger erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Administrationsgebyret er også helt skævt i forhold til de enkelte virksomheder i kommunen. En virksomhed, som slet ikke bruger genbrugspladsen, skal betale det samme som den virksomhed, der dagligt læsser store mængder affald af.

1.000 kroners forskel

Ifølge Dansk Byggeri opkræver 45 af kommunerne et gebyr, der ligger mellem 250 og 499 kroner om året. Af de kommuner, der opkræver penge, er Albertslund Kommune den kommune, som topper med 1.040 kroner, mens Stevns Kommune ligger i bunden med 80 kroner. Generelt bliver virksomhederne i hovedstadsområdet opkrævet mest for administrationen, da hovedparten af de kommuner, der opkræver mere end 500 kroner om året, ligger i hovedstadsområdet.

Der er en generel tendens til, at kommunerne sænker gebyrerne. 26 kommuner har i år hævet gebyret en lille smule. Mens 31 kommuner har sat det ned eller helt afskaffet det.

- Vi ser heldigvis, at mange kommuner har sænket gebyret markant. Det er vi meget glade for i Dansk Byggeri, siger Torben Liborius.

Selv om Albertslund ligger i top, har kommunen sat gebyret ned med 677 kroner. Herlev Kommune har halveret gebyret fra 1.200 til 600 kroner. I Horsens Kommune slipper virksomhederne 451 kroner billigere end sidste år og lander på 304 kroner. Herning Kommune har helt valgt at afskaffe gebyret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dansk Byggeri anbefaler kommunerne helt at afskaffe administrationsgebyret. Et lavt gebyr bliver let spist op af omkostningerne til opkrævning og kontrol af betaling og eventuelle rykkere. Derfor er det bedre for alle parter at droppe gebyret, siger Torben Liborius.

Du kan se listen over kommunernes gebyrer her.