Abonnementsartikel

Den afsidesliggende ø Anholt i Kattegat har fået et værn mod bølgernes skadevirkning, som ikke længere æder af asfaltvejen, der fører til øens havn.

Anholts kyster er konstant under angreb fra Kattegat, og i de senere år har bølgerne fortærret af Nordstrandvej, som i november 2011 måtte afgive en vejbane til havet. Køretøjer har siden måttet deles om den sidste stump asfalt.

Norddjurs Kommune gik derfor i forsommeren 2018 på jagt efter en entreprenør, som kunne lave at kystsikringsanlæg bestående af tre bølgebrydere, en mindre høfde på stranden samt skråningsbeskyttelse og sandvold langs vejen. Desuden skulle en rørledning til bypass af sand fra havnens sejlløb til den beskyttede kyststrækning etableres permanent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opgaven gik til Zøllner. Det færdige resultat blev fejret på øen lørdag 8. juni i år.

- Arbejdet forløb positivt. Anholt har fået sikret sin kyst sikret og fået en ny vej, fortæller produktionschef hos Zøllner Jesper Stoltz, der i tillæg har været projektleder på Anholt-arbejdet.

rich-media-2
Kattegats bølger har haft frit lejde til at skylle ind mod Nordstrandvej, som billedet af formand i borgerforeningen på Anholt dokumenterer. Det var nødvendigt at bremse bølgernes ødelæggende virkning. I maj 2018 indgik Norddjurs Kommune en kontrakt med Zøllner. Foto: Liselotte Arentz Sørensen.

- Der var ikke de store knaster i projektet. Vi var lidt udfordret på leverancer, men det må man forvente, når man arbejder på en lille ø ude i midten af ingenting. Vejret kan drille, når skibene skal til og fra, siger han.

Projektet blev startet op i midten af august 2018 og løb 10 måneder frem.

Freder badesæsonen

Når man arbejder midt ude i et farvand hen over efteråret og vinteren, spiller vejret en afgørende rolle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det udgør selvfølgelig en udfordring, men mange kystarbejder foregår om efteråret, og ikke om sommeren, hvor der er badegæster på strandene. Heldigvis har de sidste vintre været ganske milde, fortæller Jesper Stoltz, der udpeger skibsleverancer, undersøiske rev og høfder, som opgaver der især påvirkes af vejrforholdene.

rich-media-4
I stille vejr er der ingen problemer, men de senere års store efterårsstorme har været hårde ved Anholts kyster. Foto: Zøllner.

Der skal dog meget til, før vejret bliver en egentlig hindring for kystarbejderne og udløser en vejrligsdag.

- Heldigvis er folk i branchen fleksible og vante til vejrforholdene. Mens opgaverne står på, bor mange i skurvognslejre og starter arbejdet op igen om aftenen, hvis vinden har lagt sig eller regnen er stoppet, fortæller projektlederen.