Abonnementsartikel

Fra årsskiftet kan man blive uddannet til brøndborer på VIA University College i Horsens. Uddannelsen er den eneste af sin slags i landet og er forankret ved VIAs Ingeniøruddannelser.

VIA University College har fået udbudsretten til uddannelsen som brøndborer, og fremover er den forankret ved VIAs Ingeniøruddannelser i fagmiljøet inden for jord, grundvand og grundvandsbeskyttelse.

- Brøndboreruddannelsen er bare så utrolig vigtig, for det handler dybest set om beskyttelse af Danmarks miljø og grundvand i forbindelse med boreopgaver på land, siger Jette Sørensen, der er uddannelseskoordinator.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formand for foreningen af danske brøndborere Christian Christiansen er enig i, at netop fokus på vores allesammens grundvand gør uddannelsen enormt vigtig.

- Det er svært at kontrollere, hvad der foregår under overfladen, når der bores. Derfor er det også ekstra vigtigt, at vi har folk, der udfordrer opgaven i markedet, og som er bevidste om, det store ansvar de har som brøndborere, siger Christian Christansen.

Forankret ved VIAs Ingeniøruddannelser

Uddannelsen er dog hverken ny for koordinator Jette Sørensen eller for VIA. De sidste tre kursusforløb af brøndboreruddannelsen har nemlig været gennemført på VIA for Aarhus Tech. Efter Aarhus Tech i år har valgt ikke at genansøge om udbuddet af uddannelsen har VIA i foråret søgt Byggeriets Uddannelser om udbuddet med kursusstart i januar 2020.

- I VIA har vi i mange år arbejdet tæt sammen med branchen, og der har været stor opbakning til at få uddannelsen forankret ved VIA. Den kommer til at drage stor fordel af det faglige miljø, der allerede er på VIA med uddannelser som klima- og forsyningsingeniør, maskiningeniør og kort- og landmålingstekniker, forklarer Jette Sørensen.

Tæt samarbejde med branchen

Foreningen af danske brøndborere lægger ifølge Christian Christiansen også vægt på, at det er vigtigt med et godt samarbejde, så der fremadrettet kan udvikles en endnu mere præcis og effektiv uddannelse. For han lægger ikke skjul på, at de i foreningen gerne ser, at ambitionsniveaet hæves, så det på sigt kunne blive en erhvervsuddannelse på lige fod med fx tømrer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kommer ind i et fag, hvor det ikke kun er et arbejde for folk. Der er virkelig mange, som brænder for området. Og gerne vil lave et godt stykke arbejde, og der er uddannelse jo rigtig vigtig, siger Christian Christiansen.