Abonnementsartikel

Det traditionsrige fiskerleje på Thorup Strand i Nordvestjylland er afhængig af en stor gammel buldozer fra Caterpillar

Skumsprøjt, mågeskrig og lugten af fisk er ikke just ting, man forbinder med store entreprenørmaskiner. Det er dog hverdagen for en helt speciel bulldozer fra Caterpillar - en Cat D10N - som er en maskine med et ikke helt almindeligt arbejde.

Bulldozeren holder nemlig til på Thorup Strand, hvor den dagligt - hvis vejret tillader det - har til opgave at bugsere fiskerbådene op på stranden. Fiskerne fra Thorupstrand Kystfiskerlaug har nemlig hverken havn eller store moler til at beskytte sig mod Nordsøens frådende vandmasser. I stedet foregår fiskeriet direkte fra stranden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er klart, at det ikke er kæmpe industritrawlere, der kan fiske på denne måde, men der er alligevel tale om både på mere end 10 meter, der skal trækkes op.

Trækkes ud med spil

Dagen begynder lidt tidligere for fiskerne på Thorup Strand, end de fleste andre danskere bryder sig om. Det er ikke usædvanligt, at klokken ikke er langt over midnat, men bådene skal til havs, for der skal fiskes. Til at trække de tunge fiskefartøjer ud i bølgerne, bruger man et stort spil. Selve spillet drives fra et hus oppe på stranden, men det er forankret ude i vandet, så bådene kan trækkes baglæns ud.

Derfra er det op til fiskerne selv at sikre dagens fangst, inden de hen på eftermiddagen igen vender tilbage. Og det er her, den gamle Caterpillar skal i arbejde. Hver båd har monteret en kraftig stålwire i stævnen med en løkke i enden. Når fartøjet går på grund inde ved strandkanten, bliver løkken sat fast i en krog bag på dozeren, og så kan slæbearbejdet begynde.

Bådene parkeres side om side, så de er klar, til de igen skal ud i bølgerne.