Abonnementsartikel

Maskinstyring er Komatsus nye kampplads. På Conexpo-messen var den ene af producentens to stande helliget Intelligent Machine-systemet, der er Komatsus produkt til maskinstyring.

Mens konkurrenter som Trimble og Leica i marts fortalte om deres nye produkter inden for maskinstyring uden at have maskiner på deres stande på Conexpo-messen i Las Vegas, så gik Komatsu hele vejen og brugte den ene af deres to store stande til at fremvise entreprenørmaskiner med Intelligent Machine-systemet, der er Komatsus egen maskinstyringsløsning.

- Det er i vores optik det første ægte system til integreret maskinstyring, og det er resultatet af, at vores kunder har efterspurgt funktionerne. De fortalte os, at det var et slid at eftermontere maskinstyring på maskinerne, og at systemerne nogle gange gik i stykker, fordi de ikke var trådløse. Med et integreret system bliver det for os at se mere brugbart. Når Conexpo løber af stablen igen om tre år er jeg ikke i tvivl om, at mange af vores konkurrenter vil have udviklet lignende løsninger, siger Peter Robson, der står i spidsen for Intelligent Machine-systemet i USA, til Maskinteknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Graver selv

Messegæsterne kunne blandt andet se PC210LCi-10-gravemaskinen, der ifølge Komatsu er verdens første gravemaskine, der er født med 3D-maskinstyring. Maskinen går skridtet videre end at vejlede maskinføreren ved i praksis at kunne grave på egen hånd med den præcision på 30 mm, som branchen opererer med som standard.

Ifølge Komatsu er andre maskinstyringsløsninger udfordret af, at sensorerne kan være for lang tid om at registrere maskinens bevægelser, hvilket gør arbejdet svært og langsomt for maskinføreren. Desuden er det med Komatsus løsning ikke nødvendigt løbende at verificere gravearbejdet for at sikre, at det overholder graveplanerne - det sørger Intelligent Machine-systemet for løbende.

Trådløs maskinstyring

- Indtil vi lancerede Intelligent Machine var det kun muligt at få systemer, der vejledte maskinføreren. Det var stadig maskinføreren, der skulle gøre arbejdet baseret på sensorernes nogle gange forsinkede feedback. Det bliver ganske enkelt mere brugbart, at styringen er indbygget i maskinen fra fabrikken, siger Peter Robson.

At Intelligent Machine-systemet er trådløst har været en vigtig parameter for Komatsu, fordi maskinen og systemet dermed ikke er sårbart over for kabelbrud. En antenne på maskinen og en skærm i førerkabinen er dermed de eneste tilføjelser til maskinen.

Alle får det

Der er ifølge Peter Robson ingen tvivl om, at entreprenørbranchen er i færd med at tage maskinstyring til sig for fulde gardiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der vil ikke gå lang tid, før alle maskiner har maskinstyring. Det bliver kæmpestort, for det er dyrt at grave for meget jord af. Det koster tid, brændstof og slid på maskinen, og derefter skal man fylde jord på igen. Derfor er maskinstyring noget, som entreprenørerne går meget op i, for det sparer tid og penge, siger Peter Robson, der også mener, at maskinstyring bliver et stort emne for mindre entreprenører.

Intelligent Machine-systemet blev lanceret i 2013 på Komatsus dozere og blev i slutningen af 2014 monteret i de første gravemaskiner. I den forbindelse slog Komatsu fast, at Intelligent Machine-systemet i tests havde vist at skære op til 63 af tiden af et graveprojekt.