Abonnementsartikel

Case CX250D imponerer PowerGear-testholdet med glimrende komfort og hydraulik.

Regnen silede ned, da PowerGear-teamet tog en Case CX250D med ud i terrænet for at prøve gravemaskinen på 26 tons af i den vestjyske muld. Og netop regn og dug gav Case-maskinen mulighed for at imponere allerede fra starten.

- Maskinen har god varme og ventilation. Få sekunder efter den er startet, er duggen forsvundet - også selv om det er drivvådt udenfor som i dag, siger Peter Grimstrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

PowerGear testede i september lillebroren CX80C på ni tons, der udmærkede sig ved et lavt støjniveau og god komfort. Og de dyder fører storebror videre.

- Maskinen støjer ganske enkelt ikke. Tidligere tænkte man ikke over at spare brændstof i forbindelse med gravemaskiner, men da brændstoføkonomien begyndte at betyde noget, kom de mindre motorer i spil, og den lille firecylindrede motor går altså rigtig støjsvagt både ude og inde. Hvis man arbejder i en by, så vil beboerne ikke kunne høre den, hvis de lukker deres vinduer, siger Peter Grimstrup.

- Og så er der heller ingen resonans i kabinen. Det er virkelig en fordel, siger Knud Lynggaard.

Kør med fuldt udsving

Motoren er på 177 hestekræfter og lever op til Tier 4 Final-kravene. Samtidig viderefører den Cases brug af brændstofcomputer, der kan inspiceres via displayet, og som gør det muligt hele tiden at se, om man bruger maskinen så effektivt, som det kan lade sig gøre.

- Hvis man vil firmaet det bedste, så bruger man jo så lidt brændstof som muligt. Hvis ikke man kører med fuldt udsving i håndtagene, så kører du med for meget power. Displayet giver mulighed for hele tiden at se, om man arbejder med det rigtige antal omdrejninger, siger Peter Grimstrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En anden god ting ved at køre med et lavt omdrejningstal er, at man skåner ryggen for vibrationer, supplerer Knud Lynggaard og bringer derefter et af Case-maskinens stærkeste punkter i fokus: Komforten.

Lækkert sæde

Maskinen er født med et luftaffjedret sæde, som tilpasser sig føreren, og det vækker i særdeleshed testteamets begejstring.

- Sædet er i top. Det har mange indstillingsmuligheder og er rigtig rart at sidde i, slår Knud Lynggaard fast, inden de to maskinfører giver resten af kabinen lignende positive ord med på vejen.

- Maskinen har en god, bred dør, der er nem at komme ind og ud ad. Joysticket sidder ikke i vejen, og derfor kan det ikke komme til at gribe fat i bukserne. Skulle man få brug for det, kan man endda slå hele håndtaget tilbage - det er en fin detalje. Derudover kan man få håndtagene til at sidde lige præcis der, hvor man gerne vil i forhold til førersædet. Der hører maskinen klart til i den bedre halvdel, siger Peter Grimstrup, og Knud Lynggaard fortsætter:

- Håndtagene kan køres op og ned og frem og tilbage, og så er de hurtige at indstille. Det oplever vi ikke så tit - det er første gang, vi oplever det med denne maskintype. Men det er ikke fordi, der er fyldt med ting i kabinen. Der er lige præcis det, der skal være og ikke mere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rulleknapper er fremtiden

Den største ros går dog til rulleknapperne, der er indbygget i styrehåndtagene. De er trinløse i modsætning til knapper, der bevæger sig i små trin, der for eksempel kan tilte skovlen mere end tiltænkt.

- Rulleknapper er fremtiden. De er jo trinløse, og det betyder, at tiltfunktionen bliver mere nøjagtig, siger Knud Lynggaard, og Peter Grimstrup supplerer:

- Når man retter af med en centimeters nøjagtighed, dur det ikke, at skovlen flytter sig i ryk på fem centimeter, og det gør den ikke på denne maskine. Det er et dejligt system at arbejde med.

De fleste maskiner af denne type har sidekameraer, mens tilstedeværelsen af et bakkamera stadig ikke er givet. CX250D er imidlertid født med begge dele, og det giver også plusser i testteamets bog. Særligt i forhold til gravearbejde i byerne trækker det op, at der er monteret et kamera, der gør det muligt at se, hvad der foregår rundt om maskinen.

Rolige bevægelser

Når det gælder om at omsætte maskinens kræfter til jorden, er brydekraft og styring også positive størrelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alle maskinens bevægelser er rolige. Selv om man krøjer hurtigt, arbejder maskinen med flydende, rolige bevægelser. Opbremsningen efter krøjningen er også blød. Derudover er den hurtig ved hejs, så jeg er ikke i tvivl om, at den ville være rigtig god at krane med, siger Knud Lynggaard.

Testdagens regnvejr gav god mulighed for at teste maskinen igennem under våde forhold og med masser af tung mudder i skovlen.

- Den gravede dybt ned i mudderet til UG. Selv om den påmonterede skovl er rimelig bred, så er brydekraften i orden, siger Knud Lynggaard.

Under gennemgangen af maskinen påpeger de to maskinførere, at testmaskinen har fået påmonteret centralsmøring, så den del af det daglige vedligehold mindskes.

- Den bedste måde at smøre maskinen på er, mens den er i bevægelse, og jeg ville aldrig selv købe en gravemaskine uden centralsmøring. Men min gamle mester ville ikke have det, og jeg har mødt flere, der havde samme holdning, men det er noget, der er delte meninger om, siger Peter Grimstrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med centralsmøring undgår man jo oversmøring, som sviner, men samtidig skal man ikke stole blindt på den. Man skal selvfølgelig holde øje med, at det fungerer, siger Knud Lynggaard.

Ingen ridser i lakken

Efter PowerGear-testerne har haft Case CX250D godt begravet i mudderet, står maskinen tilbage uden ridser i lakken. Både Peter Grimstrup og Knud Lynggaard har hæftet sig ved det lave støjniveau, en fin stabilitet under gravearbejdet og en letaflæselig skærm, der hele tiden giver mulighed for at se bagud og til højre eller holde øje med brændstofforbruget.

- Det er sjældent, at der ikke er noget at kritisere, når vi tester maskiner, men vi kan faktisk ikke komme på nogle negative punkter - det er en rigtig god arbejdsplads. Jeg ville ikke være ked af at sidde i den en hel dag. Det er en kanon maskine, siger Knud Lynggaard.

Peter Grimstrup er enig:

- Det er et pletskud fra Case. Der er præcis de ting, der er nødvendige - hverken mere eller mindre.