Abonnementsartikel

22-årige Jacob Mattebjerg er DBL-finalist. Hans største ønske er, at kombinere sin interesse for skiløb med at reparere maskiner.

På erhvervsskolerne i Aars har Maskinteknik mødt 22-årige Jacob Mattebjerg, der er elev hos Rasmus Degn A/S. Han er en af de fire finalisterne, når konkurrencen Danmarks Bedste Lærling inden for entreprenørmaskin-mekanikere løber af stablen ved E&H messen i Herning i juni.

- Jeg har altid gerne villet arbejde med maskiner. Alt hvad der kører på hjul og larmer, er jeg vild med, siger Jacob Mattebjerg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har altid haft maskinerne tæt inde på livet. Faren har arbejdet med entreprenørmaskiner, og Jacob Mattebjerg har ofte været med på arbejde. Farfaren har arbejdet som maskinfører i landbrug- og entreprenørbranchen, og morfaren har arbejdet som svineavler.

Jeg vil gerne til Østrig, Sverige eller Italien og arbejde med præpareringsmaskiner til skipisterne. Så kan jeg kombinere de to ting, jeg bedst kan lide: at reparere maskiner og stå på ski.

Jacob Mattebjerg - entreprenørmaskinmekanikerlærling

DBL-finalist

Klar som finalist

Han havde slet ikke regnet med, at han ville blive en af de fire, der ville stå tilbage som deltager i konkurrencen.

- Jeg tænkte, at det måtte være en fejl, at jeg var en af finalisterne, siger han.

Efter han er kommet sig over overraskelsen, har han indstillet sig på at gøre det bedste, han kan. Inden konkurrencen har han en svendeprøve, der skal klares, og det giver noget erfaring, han kan tage med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg glæder mig til konkurrencen, og regner med, at det bliver ligesom en svendeprøve, bare med tilskuere. Det bliver sikkert presset, specielt fordi der er mange der ser på, og at man bliver testet på, hvor meget man kan finde ud af, siger Jacob Mattebjerg.

Han vil helst konkurrere i hydraulik, men han ville også ønske, at han kan få lov til at rode med nogle ældre motorer med pumpedyse.

Udfordringen bliver, ifølge Jacob Mattebjerg, at stå på egne ben til konkurrencen.

- Man har kun sig selv til konkurrencen. På værkstedet kan man altid spørge om hjælp, siger han.

På pisten

Fremtiden har Jacob Mattebjerg også tænkt en del over. Han vil gerne have lidt mere erfaring fra værkstedet, inden han, som han selv siger, 'flyver fra reden'.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men når tiden er den rette, vil han gerne til udlandet og helst der, hvor der ligger godt med sne.

- Jeg vil gerne til Østrig, Sverige eller Italien og arbejde med præpareringsmaskiner til skipisterne. Så kan jeg kombinere de to ting, jeg bedst kan lide: at reparere maskiner og stå på ski, siger han.

Han vil også gerne arbejde med helt nye teknologier og smarte funktioner i maskinerne. Her er det blandt andet computerkalibrering og fejlfinding.

Rigtigt valg

Det, der er vigtigt for ham, er at kunne servicere kunderne og gøre dem tilfredse. Jacob Mattebjerg har fundet det helt rigtige fag som entreprenørmaskin-mekaniker.

- Det er det rigtige fag, jeg har valgt. Jeg står op hver dag og tænker, det bliver spændende i dag, siger Jacob Mattebjerg.