Abonnementsartikel

Titan Nedbrydning tjener ikke penge på at gøre en indsats for at genanvende materialer fra deres nedrivningsopgaver, så det er en investering i fremtiden, når de alligevel arbejder med området.

En bæredygtighedsbølge hamrer ind over samfundet lige nu, og også i bygge- og anlægsbranchen er der snart ikke en bygherre, entreprenør eller producent, som ikke fremhæver alle deres egne fortræffeligheder på netop det område.

Men bæredygtighed er ikke lig med økonomisk overskud, trods det enorme fokus. Det mærker man hos Aalborg-virksomheden Titan Nedbrydning, som især arbejder med nedbrydningsopgaver i forbindelse med store renoveringsprojekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I selve udbudsfasen er vinklen på bæredygtighed ikke så skarp endnu, men det bevæger sig i den retning. Lige nu er det primært prisen, det handler om, fortæller Morten Rytter, som sammen med Heino Sørensen driver nedrivningsvirksomheden, der efter tre år siden begyndelsen nu tæller 70 medarbejdere.

Vi har nogle muligheder som nedbrydere. Vi skal gå fra genanvendelse til genbrug.

Medejer Heino Sørensen

Titan Nedbrydning

Fra genanvendelse til genbrug

På nedrivningsområdet bliver krav og regler løbende skærpet, så de skadelige stoffer både nedrives korrekt, og den efterfølgende håndtering og behandling også foregår miljørigtigt.

En anden tendens er CO2-besparelser, hvor nedbrydere potentielt set kan ende med at ramme en guldåre. For i hele den grønne omstilling er en af de meget CO2-besparende tiltag, at genbruge frem for at producere på ny.

- Vi har nogle muligheder som nedbrydere. Vi skal gå fra genanvendelse til genbrug, siger Heino Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskellen på de to begreber kan i daglig tale være svær at se, men med genanvendelse bliver materialerne nedbrudt eller findelt og brugt i et nyt produkt. Ved genbrug bliver tingene anvendt igen.

- Vi har et samarbejde med arkitekter og ingeniører, som kommer med ud og kigger på nogle af vores opgaver. Så gennemgår vi bygningerne sammen og ser, om der er materialer, som kan bruges i et nyt projekt, fortæller Heino Sørensen.

Plusser på kontoen

Når materialer skal genbruges, skal nedbrydningen være mere skånsom, og derved også mere omstændigt.

- Vi høster ikke på området, men det kommer på sigt, vurderer Morten Rytter.

Heller ikke bygherrerne tjener på en mere kompliceret nedrivningsproces i kroner og øre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men det giver plusser på CO2-kontoen, og det er mange bygherre interesseret i, siger Morten Rytter.