Lyt til artiklen:

Fokus på affaldssortering giver pote på Marmormolen

00:00
Hastighed: ???x
00:00

I 2021 er det indtil videre lykkedes for arbejderne på byggepladsen på Marmormolen at hæve genanvendelsesprocenten med over 20 procentpoint sammenlignet med året før.

Der er gang i affaldssorteringen på Marmormolen i København, hvor NCC bygger nyt hovedsæde til DFDS.

Ved byggepladsens sorteringsområde er der blandt andet beholdere til plastic, rent pap, fliseaffald, trykdåser, limrester, og småt brændbart, som arbejderne på pladsen benytter sig flittigt af.

Faktisk er der gået sport i sorteringen, fortæller Johanna Ida Jacobsen fra NCC's bæredygtighedsafdeling.

- Jeg sender dem et nyt diagram hver måned nu, fordi der er gået lidt sport i den - både for mig og for byggepladsen. Det, der er rigtig interessant ved udviklingen, er, at jo større fokus, der er på affaldssorteringen, desto bedre går det, siger hun.

rich-media-1
Der skal være plads til at opstille containere, big bags og lignende på byggepladserne. Foto: NCC.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I 2020 lå byggepladsen på en genanvendelsesprocent på 44, men omkring årsskiftet var tallet over 70. Gennemsnittet for 2021 er indtil videre på 65 procent.

Kræver plads og koordinering

En af udfordringerne ved at sortere byggepladsaffald er, at sortering kræver plads til containere og big bags.

- Nu er vi nået til et sted i processen, hvor vi ikke har brug for så meget plads. Vi tilpasser over byggesagen, fordi behovet for sortering ændrer sig undervejs. Til at begynde med er det nærmest kun beton og stål, som er enkelt at sortere, men til gengæld fylder meget, siger Mathias Berg Mortensen, der er entrepriseleder hos NCC.

Han har flere bud på, hvad der skal til for at lykkes med at sortere affaldet på byggepladsen.

- Det er blandt andet vigtigt, at der er én, der har ansvaret for pladsens affaldssortering. Der skal være nogen til at kontrollere og opdrage, ligesom det også er vigtigt at rose formændene, når det går godt, siger han.

Derudover skal det være nemt.

rich-media-2
Det er vigtigt, at den, der skal sortere affaldet, ikke er i tvivl om, hvad der hører til hvor. Foto: NCC.

På byggepladsen på Marmormolen skiltes sorteringspladsen derfor både med tekst og billeder. Det skal fremgå tydeligt, hvad der hører til hvor.

- Der må ikke være nogen tvivl om, hvor gipsrester skal hen, Vi har at gøre med folk, der arbejder på akkord, så sortering skal være overskuelig og let tilgængelig, siger Mathias Berg Mortensen.

Det er samtidig vigtigt, at sorteringspladsen ikke befinder sig for langt fra kilden, påpeger han til slut.