Lyt til artiklen:

Årsag til fejl på Vilsundbroen klarlagt

00:00
Hastighed: ???x
01:47

Abonnementsartikel

For nyligt faldt broklappen på Vilsundbroen ned i forbindelse med, at den var ved at lukke i. En mangel i styresystemet var den grundlæggende årsag. Systemet er nu ændret.

Der lød et ordentligt brag i Vilsund lørdag den 31. juli, da Vilsundbroens klap faldt ned mens den var ved at blive sænket, efter en sejlbåd rutinemæssigt var blevet lukket igennem.

Brovagten på stedet kunne ikke nå at gribe ind, før klappen lukkede i frit fald. I løbet af mindre end en halv time var broklappen dog lagt på plads igen, så vejtrafikken kunne fortsætte. Senere lørdag blev de normale åbninger for søtrafikken genoptaget, og broen fungerede normalt igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter hændelsen har Vejdirektoratets rådgiver sammen med den entreprenør, der har installeret styresystemet på broen, undersøgt forløbet.

Det viser sig, at broklappen lukkede i uden den sædvanlige styring, som sker ved hjælp af en motor. De første sekunder ser dette ikke faretruende ud, men snart får broklappen fart på og stopper først, når den rammer broen.

"Forceret stop" automatiseres

Styring af broklapperne på Vilsundbroen foregår ved en automatiseret proces, men der kan være behov for, at brovagten griber ind i denne proces, for eksempel når en ambulance under udrykning er på vej. Ved behov for at gribe ind kan brovagten bruge en knap til at gennemføre et såkaldt "forceret stop." Det medfører, at klappen standses blidt og roligt og uden at skade broen.

Efter hændelsen er systemet dog ændret, så en situation som denne ikke vil kunne opstå igen. Hvis den sædvanlige styring svigter, vil funktionen "Forceret stop" nu automatisk udløses og standse bevægelsen af klappen på en kontrolleret måde, så brovagten ikke behøver at gribe ind.

Vejdirektoratet fastslår, at der ikke på noget tidspunkt i forløbet har været fare for brovagten, trafikanter eller sejlere.