Lyt til artiklen:

Stålet rejser sig på Femern-fabrik

00:00
Hastighed: ???x
02:33

Abonnementsartikel

Give Steel har påbegyndt montage af stålkonstruktionen til den første af i alt tre produktionshaller, hvor tunnelelementerne til Femern-Bælt forbindelsen skal produceres.

Give Steel, der har fået totalentreprisen på de nye produktionshaller til Femern projektet af Femern Link Contractors (FLC), er nu gået i gang med montagen af de mere end 9000 ton stålkonstruktion, der skal blive til i alt tre produktionshaller i Rødbyhavn.

- Det første, vi monterer, er en af hovedsøjlerne, der måler 800x1200 millimeter i omkreds. Søjlen er 27 meter høj og vejer næsten 27 tons. Antallet af tons, der monteres dagligt, vil variere, men vi forsøger at få leveret stålspærrerne så tæt på det tidspunkt, de skal monteres, så vi undgår spildtid og dobbelt håndtering, fortæller Rasmus Østergaard, der er Project Director hos Give Steel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med opstarten af stålmontagen har Femern-projektet nået en vigtig milepæl.

- Arbejdet med at rejse produktionshallerne er en afgørende og stor milepæl i forbindelse med etableringen af tunnelelementfabrikken. Fabrikken kommer dermed de kommende måneder for alvor til at tage fysisk form. Hallerne vil, når fabrikken er i drift, være centrum for produktionen af tunnelelementerne, der skal sejles ud og sænkes ned i Femern Bælt, siger teknisk direktør Jens Ole Kaslund, Femern A/S.

Den 18 kilometer lange sænketunnel mellem Lolland og Femern, der åbner for trafik i 2029, kommer til at bestå af 79 tunnelelementer og 10 specialelementer. Stålkonstruktionerne til de tre haller inkluderer mere end 20.000 stålspær, søjler og stålbjælker.

rich-media-2
Give Steel har totalentreprisen på de nye produktionshaller til Femern-projektet. Pressefoto: Femern A/S.

Arbejdet med montagen af hallerne vil pågå over et år, og den første hal ventes at stå færdig til aflevering sidst i 2022.

Første lærlinge hentet fra Lolland

Femern Bælt-forbindelsen har allerede skabt arbejdspladser og lærepladser i hele landet. Også hos Give Steel i Brande har man øget medarbejderstaben, og de første lærlinge fra Lolland er blevet ansat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er lærepladser, der er en direkte afledning af Femern-projektet. Og der er plads til flere, fortæller direktøren i Give Steel, Torben Larsen, der forsøger at trække flere unge potentielle lærlinge fra Lolland-Falster til fabrikken i Brande.

Rekrutteringen af lærlinge er også vigtig for Joint Venture-selskabet FLC, der står for design og byggeri af sænketunnelen til Femern Bælt-tunnelen, da det er dem, der har lagt ordren på de danskproducerede stålkonstruktioner fra Give Steel. Her glæder man sig over, at det allerede er lykkedes at få unge fra Lolland til Midtjylland for at tage en uddannelse.