Lyt til artiklen:

En bred uddannelse med masser af frisk luft

00:00
Hastighed: ???x
02:39

VIDEO: Det er den friske luft og de mange muligheder, ungdomsuddannelsen giver, som William Reinholdt Sørensen godt kan lide som anlægsstruktørlærling.

SILKEBORG: Det er en kold december morgen. De første solstråler har just kastet sig over de rimdækkede overflader, og luften står som en stor hvid sky foran munden, idet man trækker vejret. Der er stille i et silkeborgensisk villakvarter på denne tid - ja, lige indtil William Reinholdt Sørensen tænder minigraveren.

Han og kollegaen Simon er nemlig i gang med at lægge stabilgrus ved en ejendom, og det foregår med en ældre New Holland-minigraver og en god gammeldags skovl.

En helt almindelig opgave for William, der er anlægsstruktørlærling hos EM Kloak og Anlæg ved Silkeborg.

rich-media-1
Som anlægsstruktør kan du blandt andet komme til at arbejde med kloak, belægning, beton og støbning. Foto: Tim Søgaard.

- Der er ikke rigtig nogen dårlige dage, fortæller William, selvom han godt vil indrømme, at regnvejr kan spille ind på humøret.

En bred uddannelse

Men han elsker den friske luft og at få brugt sin krop, så hverdagen som anlægsstruktørlærling passer ham glimrende. På ungdomsuddannelsen lærer man hovedsageligt om belægning, kloak, beton og støbning. En bred vifte, som William mener, man kan bruge til rigtig mange ting.

- Du kan lave kloak, blive brolægger, bygge nye huse. Du kan både komme til at lægge store rør på en stor byggeplads, men du kan også komme ud til de mindre opgaver hos Hr. og Fru Jensen. Det er derfor, uddannelsen er så bred, siger William, der havde hørt om den gennem sit netværk.

rich-media-2
William Reinholdt Sørensen. Foto: Tim Søgaard.

- Lærerne inde på skolen har selv været ude i marken, så de kan sagtens sætte sig ind i det, hvis du ringer derind og har problemer med din læreplads. De støtter meget, siger William.

Williams mål med uddannelsen var at blive god til at køre gravemaskine og lave kloak og belægning.

- Jeg synes, det er fedt at køre en gravemaskine og samtidig vide, hvad der foregår i hullet. I stedet for at blive maskinfører, men vide knap så meget om rør, og hvilke problemer der kan opstå i en rende, siger William.

Godt fællesskab

EM Kloak & Anlæg er en mindre entreprenør. William startede først ud hos en større entreprenør, men det var ikke noget for ham.

rich-media-3
William i en snæver vending på den gamle New Holland-minigraver. Foto: Tim Søgaard.

- Hos EM Kloak & Anlæg, har vi bare et godt fællesskab. Der er ingen, der er færdige, før sidste mand er færdig, og selvom vi arbejder seriøst, så har vi også tid til pjat og sjov. Kollegaerne er så menneskelige, og du kan få meget ansvar, hvis du viser, at du vil have det, siger William.

I firmaet tager de ikke så mange større opgaver ind, så man kommer ud til mange forskellige kunder, og det kan William godt lide.

Hans fremtidsplan er i første omgang at komme ind på en maskinstation og arbejde. Senere kunne han måske godt tænke sig at tage en uddannelse som kloakmester og derefter starte sit eget firma.

rich-media-4
William kan godt lide tilværelsen hos en mindre entreprenør, hvor opgaverne er forskelligartede. Foto: Tim Søgaard.