Lyt til artiklen:

Fjernvarmerør: Genbrugsplast som løsning i Løsning

00:00
Hastighed: ???x
01:41

Abonnementsartikel

I den østjyske by lægger Arkil fjernvarmerør med kapper af genbrugsplast som led i et større gaskonverteringsprojekt.

Det er svært at se det, hvis man ikke lige ved det. Men ikke desto mindre er kapperne på de flere kilometer fjernvarmerør, som i denne tid kommer i jorden ved Løsning i Østjylland, lavet af genanvendt plast.

- Vi var spændte på, hvordan det ville være at arbejde med. Om rørene for eksempel ville være mere eller mindre fleksible end de konventionelle rør, eller om de ville være anderledes at svejse sammen. Men vi mærker vitterligt ingen forskel i arbejdet, siger Henrik Skafte, entrepriseleder i Arkil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fjernvarmerørene kommer fra den danske producent Logstor. Her er de genanvendte kapper produceret af granulat fra kilder fremstillet af PE80 eller PE100 - det kan for eksempel være udtjente vandrør af tilstrækkelig høj kvalitet eller udtjente fjernvarmerør, hvor stål, skum og kapper er blevet separeret. Herefter bliver de gamle plastikmaterialer renset og granuleret, inden de bliver lavet til nye kapper.

Travlt år i vente

Entreprisen ved Løsning er en del af et politisk besluttet gaskonverteringsprojekt med Løsning Fjernvarme som bygherre. Her lægger Arkil 1700 meter transmissionsledning, 7000 meter hovedledning og etablerer over 100 stik frem mod udgangen af 2022, og ser man bort fra de genanvendte plastikkapper, er projektet langt fra enestående i Arkil-regi.

Ved indgangen til året ligger Arkils ordrebeholdning for fjernvarmeprojekter højere end nogensinde før.

- Vi er glade for, at så mange vælger at betro os opgaverne, siger Torben Strandby Andersen, direktør i Anlægsdivision Jylland Syd.

rich-media-3
Ved det konkrete projekt reducerer kapperne af genanvendt plast CO2-udledningen med 55 ton. Foto: Arkil.