Lyt til artiklen:

Travlt år forude for Tscherning i Fælledby

00:00
Hastighed: ???x
04:22

Abonnementsartikel

Anlægs- og nedrivningsspecialisten genoptager i april arbejdet med at forkomprimere den kommende nye bydel på Amager.

En stor bæltekran med udløserfunktion og et 17 tons tungt lod får en hovedrolle, når forkomprimeringen af det 18 hektar store område nord for Ørestad på Amager, der senere vil blive til den nye bydel Fælledby, sættes i gang igen efter en periode med et midlertidigt byggestop.

Kranen er speciel ved, at den har en udløserfunktion, som lader det tunge lod falde fra stor højde og derved komprimerer jorden.

Produktionsdirektør Rune Holm Madsen, G. Tscherning A/S

- Vi får et tysk sjak med en særlig bæltekran hertil. Kranen er speciel ved, at den har en udløserfunktion, som lader det tunge lod falde fra stor højde og derved komprimerer jorden. Derefter kan vi byggemodne og etablere infrastruktur i form af blandt andet ledningsnet, bassiner, veje, stier og belægning, siger produktionsdirektør Rune Holm Madsen, G. Tscherning A/S, der har opgaven med byggemodning af Fælledby-området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Byggeforbud

Komprimeringsarbejde var faktisk kommet i gang sidste sommer, men blev afbrudt i august, da byggepladsen ved Vejlands Alle blev ramt af et byggeforbud. Kort før jul ophævede byretten det midlertidige forbud, og nu er projektet tilbage på skinner.

Rune Holm Madsen forventer, at forkomprimeringen kan genoptages i begyndelsen af april, og vil foregå frem til sommerferien.

Årsagen til denne forholdsvis omfattende komprimering skal findes i, at byggegrunden ligger ovenpå et gammelt affaldsdepot, og for at sikre stabiliteten i området skal det komprimeres grundigt.

rich-media-3
Tscherning er allerede langt med den cirkulære nedrivning af vandrehjemmet. Foto: Torben Jastram.

- Desuden kører vi cirka halvanden meter ren jord ovenpå, som kommer fra andre byggepladser rundt omkring i København, fortæller produktionsdirektøren til Maskinteknik.

Største anlægskontrakt

Når komprimeringen er afsluttet, går Tschernings folk i gang med at forberede alt det, der skal være klar, inden byggeprojekterne kan igangsættes i det første af i alt tre områder i Fælledby efter nytår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opgaven med nedrivning af det gamle vandrehjem samt byggemodning og landskabsetablering er er uden sammenligning den største anlægskontrakt i G. Tschernings historie, og virksomheden kommer som minimum til at være til stede på pladsen de kommende tre-fire år. Tscherning varetager stort set alle opgaver, bortset fra selve byggerierne. Det vil ud over nedrivning og byggemodning også sige etablering af infrastruktur som ledningsnet og køreveje, samt bassiner, byrum og landskab.

rich-media-5
Produktionsdirektør Rune Holm Madsen arbejder tæt sammen med sin kollega med ansvar for nedrivningen, Tomas Willumsen (til højre). Foto: Torben Jastram.

- Tscherning er mest er kendt for nedrivning, men med dette projekt viser vi for alvor, at vi også kan rigtig meget på store anlægsarbejder, siger Rune Holm Madsen og tilføjer, at virksomheden vil være til stede med gennemsnitligt 20 personer i hele perioden for at forestå det meget maskintunge arbejde.

Den 18 hektar store grund får fuldt udbygget omkring 2.000 boliger, en folkeskole og lidt andre funktioner. I alt 219.000 etagemeter, hvor Projektselskabet Fælledby P/S, ejet af PensionDanmark og By & Havn, er bygherre.

Cirkulær nedrivning

- Vi er allerede langt med den cirkulære nedrivning af vandrehjemmet. Materialerne nedtages eller nedrives og fordeles groft sagt i tre kategorier. Direkte genbrug, upcycling og nedknusning. Og så er der naturligvis en rest affald tilbage, såsom vægfliser og ikke vandbesparende toiletter, som bliver kørt til deponi. Sidstnævnte er heldigvis minimalt, fortæller Thomas Willumsen, der er direktør for nedrivning hos Tscherning.

Han tilføjer, at Tscherning dokumenterer alle de bygningsdele, der kan genbruges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
Thomas Willumsen er direktør for nedrivning hos Tscherning. Foto: Torben Jastram.

- Ud over en masse indbo gælder for eksempel solceller, tagplader, facadebrædder, limtræ og 8 tommer bjælker, der har været anvendt i etageadskillelserne, siger han til Maskinteknik.

De fleste bygninger er på nuværende tidspunkt allerede lagt ned, og man er godt i gang med at banke fundamenter op. Næste opgave bliver etablering af en skurby, for indtil nu har vandrehjemmets gamle spisesal fungeret som kontor for byggeledelsen og bygherrer.

Masser af træbyggerier

Bæredygtighed er et centralt omdrejningspunkt for hele projektet. Også når det kommer til selve byggeprocesserne senere i forløbet. Det er nemlig blevet besluttet at bygge i primært træ, det vil sige i 80 procent af byggeriet. Bygningernes facader bliver en varieret blanding af træ, sten, stål og tegl samt genbrugsmaterialer. Dertil kommer, at op mod 30 procent af tagene bliver beklædt med enten beplantning eller med solceller.

Scandi Byg bliver den første totalentreprenør på Fælledbys kommende boligbyggeri og skal opføre de første 351 boliger, som bliver både Svanemærket og DGNB Guld-certificeret.

rich-media-8
I alt skal der opføres 219.000 etagemeter på den 18 hektar store grund. Foto: Torben Jastram.