Lyt til artiklen:

Struer-entreprenør planter 31 meter lange spunselementer i Aarhus

00:00
Hastighed: ???x
04:13

Abonnementsartikel

Ivan Jakobsen Entreprenørfirma er i gang med en ganske særlig opgave på grunden ved det gamle kommunehospital i Aarhus, hvor spunselementer på helt op til 31 meter skal sættes.

På grunden, hvor det gamle kommunehospital i Aarhus lå, er der gang i en rivende udvikling. Her omdanner Forskningsfondens Ejendomsselskab (FEAS) i samarbejde med Aarhus Universitet området til et nyt, bynært campusområde med navnet Universitetsbyen. Her er A. Enggaard valgt som totalentreprenør på opførelsen af Aarhus BSS's nye faciliteter.

I øjeblikket er man i gang med gøre klar til at bygge et stort, rundt auditorium til 800 personer. Til det skal der laves en spunsgrube med en diameter på 40,5 meter, og den opgave har A. Enggaard hyret Ivan Jakobsen Entreprenørfirma fra Struer til at udføre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en speciel opgave. Jeg tror, det er Danmarks længste spuns til lands. Jeg spurgte spunsleverandøren, om de har leveret noget længere. Det havde de ikke, siger Ryan Husted Toelberg, der er medejer og projektleder hos Ivan Jakobsen Entreprenørfirma.

rich-media-2
Til opgaven bruger man 600 tons spuns. Foto: Ryan Husted Toelberg/Ivan Jakobsen Entreprenørfirma.

Spunsen, som Ryan Husted Toelberg omtaler, varierer i længde, men hovedparten af spunselementerne er mellem 29 og 31 meter lange, mens de korteste er 14 meter.

- Den primære årsag til, at vi benytter så lange spunselementer, er, at vi skal forhindre, at der kommer et grundvandstryk mod bundpladen, forklarer Ryan Husted Toelberg.

I toppen ligger der nemlig et lerlag på 10 meter, hvorefter der kommer et vandfyldt sandlag. Fjerner man leret, ligger grundvandet over terræn. Bundpladen skal ned i syv-otte meter under terræn, og fordi VVM-redegørelsen ikke tillader at fjerne grundvandet permanent, er man nødt til at sørge for, at vandet ikke kan komme ind og skabe et tryk på bundpladen.

- Det gør man så ved at lave et kar, så at sige, hvor spunsen bliver knaldet ned i det her meget bløde, elastiske ler, der ligger 25 meter under terræn. Derefter fjerner man vandet derinde, siger Ryan Husted Toelberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Cirklen har en omkreds på 130 meter og til opgaven anvendes 600 tons spuns i alt.

Spuns vibreres på plads

Ivan Jakobsen Entreprenørfirma har været i gang med arbejdet siden midten af maj. I den periode er man stødt på nogle udfordringer, fortæller Ryan Husted Toelberg.

- Vi har været udfordret på vibrationsniveauet, fordi der ligger nogle bygninger i området, som vi skal passe på. Det har vi forsøgt at imødegå ved at lave en forboring i det øverste lerlag. Det vil sige, at vi har boret hele vejen rundt, hvorefter vi har fyldt hullerne op med sand, så vi ikke skulle banke ned i leret, fortæller Ryan Husted Toelberg.

På den måde har man kunnet sætte spunsen helt ned i 25 meters dybde med en spunsvibrator, som er mere skånsom overfor nabobygningerne. Men det er ikke det eneste maskineri, der har været i gang på projektet.

rich-media-4
En stor Junttan PMx27 er blevet hentet ind til at "liste" spunsen ned nogle steder. Foto: Ryan Husted Toelberg/Ivan Jakobsen Entreprenørfirma.

- Til forboringen har vi brugt en ABI TM 17, hvorefter vi har haft vores frithængende PVE VM 24 spunsvibrator i gang med at plante spunsen og smide elementerne så langt ned som muligt. Derefter har vi brugt en IHC S-90 hydrohammer monteret på en Sennebogen-kran, men fordi vibrationsniveauet nogle gange har været for højt, så har vi faktisk fået en Junttan PMx27 udstyret med en S-150 hydrohammer herned. Det svarer til næsten 15 tons, og den vil vi bruge til at prøve at se, om vi ligeså stille kan liste spunsen ned, fortæller Ryan Husted Toelberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I næste uge begynder Ivan Jakobsen Entreprenørfirma at ramme med den store hydrohammer. Derefter skal der graves ud, og de sidste arbejder skal færdiggøres. Ryan Husted Toelberg regner med, at man er færdige med spunsarbejdet om halvanden uges tid.

Spunsarbejdet til auditoriet er den første af tre etaper af arbejder, som Struer-entreprenøren skal udføre på byggepladsen.