Lyt til artiklen:

Evida: 2022 gav rekord i overgravninger

00:00
Hastighed: ???x
02:53

Abonnementsartikel

2022 blev et travlt år for Evidas beredskab. 708 gange blev selskabets teknikere kaldt ud til overgravede gasledninger, og dermed blev 2022 et trist rekordår.

Ikke mindst udrulning af fjernvarme og en generel høj byggeaktivitet betyder, at fjernvarmeselskaber og entreprenører i høj grad foretager gravearbejde i områder, hvor der allerede er gasledninger i jorden. Det betyder desværre også flere overgravninger af gasnettet. Det skriver energiselskabet Evida

Evidas beredskab overvåger gasnettet døgnet rundt. Selskabet oplevede i 2022 flere dage med 8-10 forskellige overgravninger, hvilket giver et enormt pres på beredskabsorganisationen. 708 overgravninger i 2022 er en tendens som skal brydes, og som Evida tager meget alvorligt. Både med hensyn til miljøet da overgravede gasledninger kan føre til gasudslip, selskabets rolle som kritisk infrastrukturvirksomhed, forsyningssikkerheden og for at sikre et trygt arbejdsmiljø. Hver gang der sker en overgravning, opstår der en farlig situation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Overgravninger skal undgås, fordi de kan skabe farlige situationer. Hvis gassen bliver antændt, kan det have store personlige konsekvenser. Derudover kan overgravninger af gasnettet betyde, at forbrugere og erhvervsvirksomheder mister gasforsyningen, at entreprenørmaskiner står stille, og at der udslippets ukontrollerede mængder af metangas til atmosfæren. Derfor er det afgørende, at alle, der graver i jorden, har fokus på at undgå overgravninger, siger tilsynschef hos Evida, Per Persson.

Målrettet fokus på at undgå overgravninger

For at undgå overgravninger er det vigtigt, at graveaktører ved, hvor gasledningerne er placeret under jorden. Det kan de finde ud af ved at søge i www.LER.dk og ikke mindst ved at anvende kortene korrekt. Det kræver, at dem der arbejder i maskinerne ved, hvordan kortet skal læses og har LER-kortene ved sig, når de befinder sig på arbejdspladsen.

Evida er optaget af at begrænse antallet af overgravninger. Derfor følger selskabet op ved hver enkelt overgravning og tilbyder undervisning, ligesom der uddeles foldere til graveaktører og skadevoldere for at sikre, at det ikke gentager sig.

- Vi underviser i forsigtighedsprincipper, forstået på den måde, at det godt kan betale sig at grave lidt langsommere og finde gasledningen ved hjælp af en håndskovl, når man nærmer sig den forventede placering af gasledningen. Evida har gennem det seneste år holdt foredrag og workshops for flere hundrede medarbejdere i fjernvarme-, vvs- og entreprenørbranchen. Det er mit klare indtryk, at medarbejderne i gravemaskinerne og i marken er opmærksomme på, at det kan være farligt at grave gasledninger over. Vi fortsætter derfor det vigtige arbejde med at give tips og tricks til at undgå overgravninger og farlige hændelser, fortæller Per Persson.