Lyt til artiklen:

Omstillingsparathed gav pote for hårdt ramt entreprenør

00:00
Hastighed: ???x
03:49

Abonnementsartikel

Det så længe skidt ud for nordjyske Gunnar Nielsen A/S, men med de rette justeringer og en lille portion held vendte det hele for entreprenøren.

2022 tegnede til at blive et hårdt regnskabsår for nordjyske Gunnar Nielsen A/S. Ligesom mange andre blev entreprenøren ramt af de voldsomme prisstigninger og den efterfølgende neddrosling i byggebranchen.

- Det var et utroligt hårdt år på rigtig mange områder, hvor energi- og leverandøromkostninger løb fuldstændig løbsk. Jeg vil ærligt indrømme, at det var en hård tjans, og især efter første kvartal. Der så det godt nok ikke godt ud, fortæller administrerende direktør Claus Lønstrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi havde nogle gamle ordrer, som var flyttet med over fra forrige regnskabsår, som vi ikke havde mulighed for at prisregulere eller noget som helst, så vi stod selv med smerten. Men vi har formået at omstille forretningen, få flyttet rundt på nogle ting og justeret priserne på de efterfølgende licitationer. Dem høster vi sådan set frugterne af sidst på året. Dieselprisen faldt også gevaldigt, og det redder simpelthen året for os. Hvis energiprisen var blevet oppe, så havde det ikke været sjovt, for vi er forholdsvis energitunge, siger Claus Lønstrup.

ARBEJDSPLADSEN: Zeppelin Danmark

Se også:

ARBEJDSPLADSEN: Zeppelin Danmark

Dermed lander Gunnar Nielsen A/S et resultat for 2022 på 7,6 millioner kroner, hvilket er en forbedring på omtrent 2,7 millioner kroner fra 2021. Bruttofortjenesten endte i 2022 på 89,6 millioner kroner mod 83,3 millioner kroner i 2021. I 2020 var tallet 90,3 millioner kroner.

Af årsrapporten kan man læse, at ledelsen finder resultatet tilfredsstillende.

Et marked i transformation

Uden at udpege specifikke projekter, fortæller Claus Lønstrup, at Gunnar Nielsen A/S i 2022 har beskæftiget sig med en del specialprojekter, hvoraf nogle har givet pote. At skuden vendte for entreprenøren skyldtes dog også i høj grad, at man har været omstillingsparat, da markedet skiftede karakter.

- Når en dør lukker, så er der typisk en anden, der åbner, og det gælder virkelig om at have øje for det, og så skal man ikke være bleg for at kaste sig ud i noget nyt. Det kan give bagslag, men nogle gange kan det også være ganske fornuftigt at bevæge sig ud i noget, som andre ikke tør, siger Claus Lønstrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Gunnar Nielsen A/S har øget sin egenkapital med knap tre millioner kroner. Pressefoto.

Noget af det, som Gunnar Nielsen A/S er begyndt at satse på, er forsyningsdelen, som er vokset hos entreprenøren.

- Vi har fået rigtig meget arbejde på fjernvarme-området med at konvertere gas til fjernvarme. Vi har en del ordrer på forsyningsdelen fremadrettet, og det er noget af det, der kommer til at bære os de kommende år, nu når der er stilstand i byggeriet, siger direktøren.

- Vi byder ikke på specielt mange byggemodninger længere, det er stoppet for længst, siger han.

At entreprenøren har været i stand til så hurtigt at skifte spor og rette blikket mod blandt andet forsyningsdelen skyldes, at virksomheden har en lang række forskellige kompetencer at trække på.

- Vi er rimeligt bredt funderet, og det er det, der er fordelen ved, at vi ikke kun kører på et enkelt spor, for havde vi kun kørt på byggemodninger, så havde vi været sårbare ved de her udefrakommende hændelser, som vi blev ramt af i 2022, siger Claus Lønstrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er da også ganske optimistisk i forhold til fremtiden for entreprenøren.

- Jeg synes faktisk, at jeg er rimelig positiv. Konkurrencen er hård, det er helt sikkert, men det er også en branche med rigtig mange muligheder. Jeg synes, det virker til, at der er fornuftigt med arbejde derude - primært båret af forsyningsdelen, siger Claus Lønstrup.

Når det hele ruller for Gunnar Nielsen A/S, beskæftiger entreprenøren omtrent 200 medarbejdere. Med det fine regnskab løftede entreprenøren desuden sin egenkapital fra 31,5 millioner kroner til 34,4 millioner kroner.