Lyt til artiklen:

Nordsjællandsk entreprenør tilbage på sporet

00:00
Hastighed: ???x
03:25

Abonnementsartikel

Gravmand A/S viser solide takter i årsregnskabet efter turnaround.

Der er stærk fremgang at spore i det netop offentliggjorte regnskab for det forskudte regnskabsår maj 2022 til april 2023 for den Birkerød-baserede entreprenørvirksomhed Gravmand A/S, der i 2021 blev opkøbt af Tscherning Holding efter flere år med tabsgivende resultater.

Både toplinje og bundlinje er røget markant i vejret efter sidste års forholdsvis beskedne overskud. Således er bruttofortjenesten mere end fordoblet fra godt 13,5 millioner kroner til nu 33,6 millioner. Og bundlinjen steg procentuelt endnu mere, idet resultatet før skat landede på 12,7 millioner kroner mod blot 0,8 millioner året før.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hård turnaround

Resultatet betyder, at man har formået at reetablere en solid egenkapital, og af den grund kalder ledelsen årets resultat for meget tilfredsstillende.

- Sidste år fik vi gennemført en hård turnaround, hvor der blev ryddet ud i gamle skeletter i skabene. Nye dygtige folk kom til, og vi udarbejdede en ny stram strategi for fremtiden. Det seneste årsregnskab viser tydeligt, at vi er lykkedes med den proces, fortæller CEO Per Vedel Brøndsted til Maskinteknik.

Fjernvarme blev vendepunkt

Han blev selv hentet ind til virksomheden i 2021 i forbindelse med salget til Tscherning.

- Vi har været i stand til at fokusere på nye muligheder og nye kundesegmenter, og så har vi været dygtige til at rekruttere de rigtige medarbejdere, som bærer en stor del af årsagen til det flotte regnskab, siger han.

Vendepunktet kom for alvor, da Gravmand sidste sommer vandt en rammeaftale med Gladsaxe Gentofte Fjernvarme (GGF) for en periode, der kan forlænges helt op til otte år. Den handler om etablering af 3.000 flyverstik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Et andet nyt og meget vigtigt ben i vores strategi er fokus på pharma, som er et helt særligt område, hvor ikke mange entreprenører kan være med i. Det er meget komplekst med en utrolig høj grad af sikkerhed, fortæller direktøren og tilføjer:

- Vi har fået hele tre hædersbevisninger gennem vores pharma-bygherre i Hillerød, samtidig med at vores entreprise er vokset. Det er vi naturligvis stolte af, og vi har fortsat fuld fokus på pharma, fastslår Per Vedel Brøndsted.

Høj konkurrence

Virksomhedens tredje ben er kloak, som er et meget konkurrencepræget segment.

- De fleste aktører oplever mangel på ressourcer, og jeg mener i det hele taget, at det er et stort samfundsmæssigt problem, at der mangler så mange hænder i bygge og anlæg, fortæller han.

Den nuværende situation med stabile og kompetente medarbejdere, god ordreholdning og fornuftig egenkapital betyder, at Gravmand A/S ser positivt på forventningerne til indeværende regnskabsår.
I årsregnskabets ledelsesberetning lyder det således:

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Gravmand har sikret en historisk høj og klart styrket rentabel ordrebeholdning med en stor kundemæssig og størrelsesmæssig spredning på sagerne. Ledelsen forventer således for 2023/2024 en konsolidering af væksten og en stabil indtjening på niveau med 2022/2023."