Lyt til artiklen:

Toptunet vestjysk maskinpark

00:00
Hastighed: ???x
04:06

Abonnementsartikel

Nr. Nebel Entreprenørforretning er i tæt samarbejde med Leica om nyeste løsninger med maskinstyring, semiautomatik og kameraer.

Hos Nr. Nebel Entreprenørforretning har man aldrig været bange for at afprøve og teste de mest moderne digitale muligheder til maskinparken.

Nu har specialisten i blandt andet kloakseparering, byggemodning og naturgenopretning taget det seneste tiltag fra Leica Geosystems til sig. Man har fået installeret maskinstyring med kameraløsning på en Liebherr 926 kompakt gravemaskine. Og en helt ny lidt mindre Liebherr 914 med samme løsning leveres snart. Begge gravemaskiner er desuden med semiautomatik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2017 valgte vi at få maskinstyring på alle gravemaskiner, og i 2022 skiftede vi til den seneste generation fra Leica.

Formand Stephan Kristensen, Nr. Nebel Entreprenørforretning

Klar dokumentation

Kameraet er placeret foran kabinen og filmer ned, hvor det laver et visuelt billede, som kobles sammen med målekoordinaterne og kommer op i Conx-systemet, så man blandt andet kan tilgå det hele hjemme fra kontoret i realtid. Dermed fjerner man eventuel tvivl om, at det er det rigtige punkt og giver i det hele taget en mere troværdig dokumentation.

rich-media-3
Nørre Nebel Maskinforretning har fået installeret maskinstyring med kameraløsning på denne Liebherr 926 kompakte gravemaskine. Og en helt ny lidt mindre Liebherr 914 med samme løsning leveres snart. Begge gravemaskiner er desuden med semiautomatik. Foto: Nørre Nebel Entreprenørforretning.

- Kameraløsningen betyder flere fordele for os. Blandt andet giver det billeddokumentation, når vi måler punkter ind. Samtidig har vi en rigtig god dokumentation til bygherre, fortæller formand Stephan Kristensen, Nr. Nebel Entreprenørforretning.

Investering i fremtiden

Han tilføjer, at løsningen også er brugbar, hvis der skal varsles et ekstraarbejde over for bygherre.

- Med kameraet tilknyttet koordinater har vi klar dokumentation med det samme, så vi undgår tidsspild med diskussion og forhandling, siger formanden til Maskinteknik.

Entreprenøren er den første kunde, der får mulighed for at teste Leicas kameraløsningen, og det er der stor tilfredshed med hos leverandøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har siden 2011 haft et virkeligt godt samarbejde med Nr. Nebel Entreprenørforretning, som dengang fik 3D på de første gravemaskiner. De investerer i fremtiden med både nye maskiner og det bedste udstyr, som giver den maksimale kvalitetssikring. For eksempel når man graver omkring kritisk infrastruktur, fortæller Søren Birn fra Leica.

Fem nye fra Liebherr

Maskinparken hos Nr. Nebel Entreprenørforretning tæller ud over minigravere og en Volvo hjulgraver blandt andet fem lidt større Liebherr gravemaskiner. Sidstnævnte er alle fem udskiftet inden for de seneste to år og er dermed helt nye.

- To af gravemaskinerne er som sagt med semiautomatik og kamera. Jeg tror også, det kommer på de øvrige, fortæller Stephan Kristensen.

Desuden er der to store langarmede gravemaskiner til naturgenopretningsopgaver. Og så råder man over rendegravere, læssemaskiner, bæltedumpere og traktorer. Alt er naturligvis tilsluttet et flådestyringssystem.

- I 2017 valgte vi at få maskinstyring på alle gravemaskiner, og i 2022 skiftede vi til den seneste generation fra Leica. For at få det fulde udbytte af vores digitale opgradering har vi i år ansat en dygtig 3D-teknikker, som sørger for at lave forarbejdet med de korrekte modeller, så maskinførerne kan gå lige til opgaven. Effektiviseringen betyder, at vi er blevet hurtigere og meget præcise på mængder, fastslår formanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedre komfort og sikkerhed

- Vi har samme udstyr og opsætning fra Engcon og Leica på alle maskiner, der gør det meget lettere, hvis førerne skal skifte mellem forskellige maskiner, for eksempel ved sygdom eller ferie, fortæller formanden og tilføjer:

- Semiautomatikken erstatter ikke en dygtig maskinfører, men han er knap så træt til fyraften. Desuden er vi blevet meget præcise i vores mængder, så vi ikke bruger for meget sand og stabilgrus. Det er vigtigt, da råstofferne bliver mere sparsomme ressourcer og desuden er dyre.