Lyt til artiklen:

DM&E: God interesse for ny entreprenøruddannelse

00:00
Hastighed: ???x
04:39

Abonnementsartikel

Brancheforeningen har netop afholdt informationsmøde om DM&E's nyeste tiltag, en helt ny tre-årig entreprenøruddannelse.

Mercantec i Ulfborg i Vestjylland har netop været rammen om et introduktionsmøde for virksomheder i entreprenørbranchen, som kunne høre om brancheforeningen DM&E's spritnye entreprenøruddannelse, der har et forløb på tre år.

På den nye uddannelse lærer man alt hvad der hører til faget. Det gælder bl.a. rørlægning, kloakering og maskinføring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uddannelsen er ny, og derfor er der endnu ingen studerende, men etableringen af uddannelsen foregår på baggrund af en række forespørgsler til DM&E, som så har undersøgt mulighederne for at lave et længere forløb, hvor alle væsentlige elementer for en entreprenør er med.

- Vi har fået mange forespørgsler på at lave en uddannelse som dækker de opgaver, en mindre entreprenør udfører. Flertallet af vores medlemmer udfører jo alle typer kloakopgaver, men også mange andre ting, som veje og andet anlægsarbejde. Derfor undersøgte vi mulighederne. Nu har vi en bredt dækkende pallette af viden, som både virksomheden og den enkelte medarbejder kan få stor gavn af, siger branchedirektør i DM&E, Bent Juul Jørgensen.

rich-media-2
Casper Faaborg, lærer på Mercantec, fortalte ude på byggepladsen om hvordan eleverne arbejder med de mange elementer, der indgår i et anlægsprojekt. Til venstre kursuskoordinator på Mercantec, Christine Thorhauge. Foto: DM&E.

- Uddannelsen som maskinfører har vi jo kørt siden 2012, og det har været en stor succes. Nu har vi så i samarbejde med DM&E lavet entreprenøruddannelsen, som er kraftigt udvidet og væsentligt bredere i forhold til det at være maskinfører. Her kommer de traditionelle entreprenørkompetencer nemlig med, supplerer kursuskoordinator på Mercantec, Christine Thorhauge.

Super initiativ

Per Elmose fra Marius Pedersen A/S, der også er anlægsentreprenør, og gæst på dagen for at høre nærmere om uddannelsen, siger:

- Det er et supergodt initiativ. Det er en bred uddannelse, som giver et rigtigt godt fundament. Og selv om det fortrinsvis er mindre entreprenørmaskiner, de kører med, så er det også de mange andre opgaver, som giver en forståelse for, at for eksempel projektlederen kommer forbi med sine ønsker, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinerne fylder meget på uddannelsen, men det er op til den enkelte at udfylde tiden med at blive klogere på de emner, hvor man ikke ved så meget.

Meget at lære

- De fleste der kommer her, kan køre en maskine, og der er ikke meget forskel på at køre mindre og større maskiner. Jeg har selv brugt rigtigt meget tid på at tillære mig de elementer der indgår i at blive formand, for det er mit mål, siger Mads Bonde, der arbejder hos entreprenør Svend E. Madsen. Han er blevet færdig med maskinføreruddannelsen, som altså er en integreret del af entreprenøruddannelsen.

rich-media-4
De to studerende, Mads Bonde fra Svend E. Madsen og Magnus Buch fra Nørre Nebel Entreprenørforretning kunne berette om, hvordan hverdagen er på maskinføreruddannelsen, som de begge har afsluttet. Store delelementer fra dette forløb indgår i den nye Entreprenøruddannelse. Foto: DM&E

Der er erfaring for, at nogle af de studerende godt kan have nogle læsevanskeligheder, men det er man fra skolen fuldstændig indstillet på, og det har vist sig at være en succes. Skolen har både lærerkræfter og tekniske hjælpemidler der gør, at læsehæmmede også kan komme igennem uddannelsen.

- Jeg er ordblind, og har fået rigtigt god hjælp til det, og jeg er kommet igennem på lige fod med de andre på holdet, siger Magnus Buch, der arbejder i Nørre Nebel Entreprenørforretning. Han har kørt samme forløb igennem som sin kollega Mads.

De studerende lærer at gennemføre projektforløb med planlægning, tilladelser, tegninger, prissætning mv. og med en endt eksamen er man også uddannet rørlægger, og udover selve entreprenørmaskinen har man også et modul om kranarbejde med entreprenørmaskiner og mobilkran.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frisk med to mand

GSC Anlæg fra Gørlev på Sjælland er en af de virksomheder, som gerne vil have to mand afsted på uddannelsen:

- Det ser virkeligt spændende ud. Det eneste krav jeg har, er at der skal noget GPS-undervisning med ind i forløbet. Hvor det ligger, er mig underordnet, men arbejde med en rover, 2D og 3D maskinstyring er i dén grad blevet vores hverdag, siger indehaver Christen Clemmensen fra firmaet, der havde taget et par kolleger fra firmaet med. Han har kun ros til overs for initiativet for de forhold, som skolen tilbyder:

- Det er meget fine forhold, og at man som studerende kan bo og spise for 100 kr. pr. dag, er da helt fantastisk. Men når jeg sender to mand afsted, er det jo også to mand, jeg investerer i og skal undvære. Derfor skal de også kunne noget, når de kommer tilbage. Men omvendt ved jeg også godt, at vi er nødt til at investere i medarbejdere, siger han.

rich-media-6
Der blev lyttet med stor opmærksomhed fra de fremmødte entreprenørvirksomheder, der gerne ville høre alt om DM&E's nye entreprenøruddannelse på tre år. Foto: DM&E.