Lyt til artiklen:

14 offentlige bygherrer vil kræve emissionsfri maskiner

00:00
Hastighed: ???x
02:40

Abonnementsartikel

Metroselskabet, Københavns Kommune, Aalborg Kommune, Esbjerg Kommune, Middelfart Kommune og Aarhus Vand er blandt de offentlige bygherrer, som fremover vil stille krav om, at entreprenører bruger emissionsfrie arbejdsmaskiner.

14 af landets største offentlige bygherrer har netop underskrevet en hensigtserklæring om, at de fremover vil stille som krav, at entreprenører bruger emissionsfrie arbejdsmaskiner i bygge- og anlægsprojekter.

Underskrifterne er sat på konferencen Grønt Gearskifte, som er kulminationen på CO-PI's skaleringsproces 'Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner'.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skaber større skala

En skaleringsproces er en metode indført af CO-PI, som samler flere offentlige aktører om en fælles udfordring. Ved at gå i fælles dialog med markedet skaber de offentlige organisationer større skala i efterspørgslen. Derved kan private virksomheder hurtigere kan se en forretning i at udvikle de nye løsninger, der er behov for.

- En grøn omstilling kræver en grøn indstilling, og her er emissionsfrie arbejdsmaskiner på byggepladserne et vigtigt skridt - også mod et bedre arbejdsmiljø. Som kommune har vi et stort ansvar for at træffe de smarte valg i dag, der kommer de næste generationer til gode. Det gør vi bedst i samarbejde med andre. Vi gentænker løbende vores egne arbejdsgange for at erstatte de fossile brændsler med rene energiformer som el. Hensigtserklæringen om emissionsfrie arbejdsmaskiner er til stor inspiration for det fremtidige arbejde. Næste skridt er at sikre endnu mere grøn strøm, så vi kan stå på mål for fremtidens krav til energi-infrastruktur - også på byggepladserne, siger Lasse Frimand Jensen, borgmester, Aalborg Kommune.

Forudsætninger for det grønne gearskifte

Pia Gjellerup, direktør i CO-PI, glæder sig over, at så mange forskellige offentlige bygherrer fra hele landet tilslutter sig hensigtserklæringen og vil stille krav om emissionsfrie arbejdsmaskiner.

- De offentlige bygherrer er landets største, og leverandørerne ser gerne, at der bliver stillet nye grønne krav. Heldigvis. For stor skala i den offentlige, grønne efterspørgsel og omstillingsparate, innovative virksomheder er de afgørende forudsætninger for det grønne gearskifte. Der ligger alle mulige praktiske udfordringer forude. Men det er muligt, siger Pia Gjellerup.

Konferencen Grønt Gearskifte blev afholdt CO-PI og en række af Danmarks største offentlige bygherrer i Industriens Hus den 23. november 2023.