Lyt til artiklen:

JMM Group ser med forsigtig optimisme på 2024

00:00
Hastighed: ???x
03:41

Abonnementsartikel

Maskinteknik har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2023 - og frem mod 2024. I dag skriver CEO Jan K. Møller, JMM Group.

Vi gik ind i 2023 med en forventning om, at der ville blive mere stille end i 2022. Blev der så mere stille? På nogle fronter ja - på andre nej.

Vi synes, at vi i 2023 har oplevet, at byggeriet er bremset lidt op, mens vi til stadighed ser, at der er godt gang i anlægsarbejderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

JMM GROUP (Johs. Møllers Maskiner A/S & Stemas A/S) står i skrivende stund netop for at godkende vores årsregnskab, som blev afsluttet pr. 30.09.2023. Regnskabsåret 2022/2023 ligger pænt til, om end vi ikke når samme resultat som i rekordåret 2021/2022. Men på beskedent jysk må vi sige, at vi er godt tilfredse. Ikke mindst set i lyset af de forventninger, som vi gik ind i året med.

2023 har til forskel fra 2022 været et år, hvor leveringstiderne på de fleste typer maskiner fra vores hovedleverandører (Liebherr, Wacker Neuson, Weidemann, Himoinsa) har været fornuftige, hvilket gør disponeringen noget mindre kompliceret. Det er vores oplevelse, at de fleste spillere på markedet er i stand til at levere de gængse typer maskiner inden for forholdsvis kort tid. Det må jo nok tilskrives, at producenterne ser ind i mindre ordreporteføljer i en produktion, som har været gearet til det helt store.

At der til stadighed er fornuftig gang i markedet kan også afspejles i, at vi fortsat oplever, at det er vanskeligt at rekruttere medarbejdere. After sales personale er som altid en eftertragtet "vare", som hylderne absolut ikke bugner med. Og hvad gør vi så ved det? Vi forsøger, at "lave" dem selv. Ansætter lærlinge og forsøger at gøre lærepladsen til en god oplevelse. Giver de unge mennesker udfordringer, og lader dem lære af hinanden på tværs af organisationen.

2023 var også året, hvor det lykkedes for os, at få Stemas' to afdelinger i henholdsvis Køge og Roskilde "smeltet" sammen. Vi har lejet os ind i det tidligere Havdrup Maskinforretning på Salbjergvej i Havdrup. Vi synes, at vi har fået en rigtig fin afdeling med masser af kvadratmeter at boltre os på.

Bæredygtighed og grøn omstilling er også et område, hvor vi i 2023 har brugt mange kræfter. Vi har været omkring områder som el, varme, brændstof, biodiversitet, grøn kørsel mm. Vi arbejder seriøst videre med opgaven. Der er nok at tage fat på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når vi kigger ind i 2024 er det med en vis usikkerhed. Der er mange divergerende udmeldinger, som gør, at det er svært at forholde sig til, hvad vi skal tro på. Vi formodede ikke, at 2023 ville blive en specielt godt år, men kom alligevel godt i mål, og det er nok det samme, der er kendetegnende for 2024. Vi er begunstiget af, at leveringstiderne på maskiner er forholdsvis korte, og med en inflation der er sat på hold og en rente der forventes at falde i løbet af 2024, ser vi forsigtigt, men fortrøstningsfuldt ind i 2024.