Lyt til artiklen:

Nordjysk råstofplan i høring

00:00
Hastighed: ???x
02:09

Abonnementsartikel

Regionsrådets forslag til Råstofplan 2024 indeholder de områder i Nordjylland, hvor der kan indvindes råstoffer i de kommende år og udstikker retningslinjer for indvindingen.

Indvinding af råstoffer er en forudsætning for vækst og udvikling i Nordjylland. Regionen er fra naturens side rig på råstoffer af forskellig art, og der indvindes hvert år 6-7 mio. kubikmeter råstoffer, hvoraf langt de største mængder er sand, grus og sten samt kalk.

Den nye Råstofplan 2024 skal være med til at sikre, at der er tilstrækkelige mængder samt den rette kvalitet af disse råstoffer til de byggerier og anlægsarbejder, som vil se dagens lys de kommende år. Det betyder, at Region Nordjylland med sin planlægning skal udpege arealer til fremtidig råstofindvinding, hvor der senere kan søges om tilladelser til at grave.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig sætter råstofplanen fokus på, at råstoffer i jorden ikke er en ubegrænset ressource, hvilket betyder, at råstofferne skal anvendes med omtanke. Regionsrådet ønsker derfor en råstofforvaltning, hvor en bæredygtig udnyttelse af råstofferne sammen med en øget genanvendelse skal være med til at sikre forsyningen i fremtiden.

Hensyn til borgere og miljø

Råstofferne i Nordjylland indvindes i det åbne land og selvom kun omkring 1,5 procent af regionens samlede areal er udlagt til råstofindvinding, så påvirkes både mennesker, natur og miljø af indvindingerne og den transport af materialerne der følger med.

- Vi ved af erfaring, at der er mange holdninger til, hvilke steder og hvor store mængder råstoffer, der skal indvindes rundt omkring i regionen. Og jo tættere man bor på et graveområde, jo mere vil det naturligvis betyde for en. De tilkendegivelser er vi meget lydhøre over for, da en tæt dialog, nye idéer og forslag er et afgørende grundlag for, at vi kan få vedtaget en god råstofplan, siger Lauge Larsen, der er formand for Regionsrådets udvalg for Klima, Miljø og Bæredygtig Udvikling.

Alle interesserede kan læse den digitale plan og indsende kommentarer og bemærkninger til Region Nordjylland her