Abonnementsartikel

Stigende efterspørgsel på maskiner i Europa giver øget leveringstid

Medlemmerne af brancheorganisationen Maskinleverandørerne kan ikke levere maskiner til kunderne i den takt, de gerne ville. En stigende efterspørgsel rundt om i Europa er ved at skabe flaskehalse. Der er simpelthen kommet mere gang i maskinsalget, end fabrikanterne regnede med. Og dermed rammes de af problemer med at få væsentlige komponenter til produktionen.

Det rammer så igen de danske forhandlere af entreprenørmaskiner og af maskiner til vej, park og anlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I den øvrige del af Europa er der kommet betydelig større fart på afsætningen af entreprenørmaskiner og maskiner til det grønne område, end fabrikanterne havde forventet. For os betyder det, at vi ikke kan levere nye maskiner nær så hurtigt, som vi gerne vil, siger JMM-direktør Hans Holm, der er formand for Entreprenørsektionen hos Maskinleverandørerne.

Samme situation har ramt hans formandskollega hos de grønne i Park-, Vej- og Anlægssektionen hos Maskinleverandørerne, Niels Kirkegaard, der er direktør for og medejer af GMR Maskiner i Horsens.

Lagrene i bund

- Fabrikanterne kan ikke få de nøglekomponenter, de har brug for, i det tempo, som afsætningen nu er oppe på. Krisen og det opsving, vi ser ude i Europa, har ført til, at lagrene er blevet kørt i bund, konstaterer Niels Kirkegaard.

I Danmark er markedet for såvel entreprenørmaskiner som maskiner til det grønne område stadig langt fra den omsætning, der var i 2007 og starten af 2008.

- Derfor tror mange, at vi nemt kan levere. Men det kan vi desværre ikke, for i det centrale Europa er der altså meget stor efterspørgsel, som langt overstiger fabrikanternes prognoser, forklarer Hans Holm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed kan hverken underleverandører af komponenter eller fabrikanterne selv følge med. Ud over vigtige og helt afgørende komponenter som dieselmotorer, hydraulikkomponenter, elektronik, gear og andre vitale dele, skal der også bruges kvalificeret mandskab til at udføre arbejdet rundt om på fabrikkerne. Og her rammer krisetidens fyringer nu som en boomerang.

- Med tilpasningen skete der afskedigelser, som nu betyder, at der mange steder mangler kyndige medarbejdere, siger Niels Kirkegaard.

Hvis sneen kommer

Hele situationen medfører blandt andet, at det er tid at tænke på sne og vinter allerede inden, sommeren er ankommet.

- Ingen véd, om den kommende vinter bliver lige så lang og kold med deraf følgende mængder sne, som vi havde i vinteren 2010-2011. Men allerede nu skal man tænke over det nye grej, man eventuelt gerne vil have fat i til vintertjenesten, siger Hans Holm.

Entreprenør-formanden mener, at det vil være for sent at bestille nye maskiner, når vi når ind i et kommende efterår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Til den tid bliver det meget svært at få fat i dem, fastslår han.