Abonnementsartikel

Hos Hvirring Smede- og Maskinfabrik er der ingen standardvarer

Tilbage i begyndelsen af 2000 gik de tre smede Claus Madsen, Jim Jensen og Bjarne Kristensen sammen og besluttede at forene deres evner og skabe en solid smedevirksomhed. Hvirring Smede- og Maskinfabrik, som de kaldte deres nye firma, blev oprindelig grundlag med det formål at udføre underleverandørarbejde for vindmølleindustrien.

Men efter nogle år begyndte den industri at drosle lidt ned, hvilket kunne mærkes hos Hvirring Smede- og Maskinfabrik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der var pludselig ikke helt så meget at lave. Men så kom der forespørgsler på konstruktion af transportører og sorteringsanlæg, og så hoppede vi på den vogn. Det var jo grundlæggende smedearbejde som så meget andet, forklarer Claus Madsen.

Bemærkningen bliver ledsaget af et lille træk på skuldrene, for hvis der er smedearbejde forbundet med en udfordring til firmaet, er de i den grad på hjemmebane. 

Jævn rytme

Skiftet er gået godt. "Rimelig godt", hvis man spørger Claus Madsen. Produktionen af grusgravmateriel generelt udgør i dag omkring 70 procent af opgaverne hos firmaet, mens diverse smedeopgaver som underleverandør står for resten.

Cirka et dusin medarbejdere rummer fabrikken i dag, men før den famøse krise var antallet væsentligt højere.

- Vi var tidligere 30 mand, men alt stoppede en overgang, så vi var nødt til at afskedige folk. I dag er situationen en anden igen, og i fremtiden bliver vi måske lidt flere end vi er nu, men det bliver ikke som før. Det er en bedre forretning for os, at have den størrelse vi har nu. Vi er ikke tvunget til at tage arbejde ind for enhver pris, siger Claus Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mens tempoet var skruet højt op før krisen, var der ikke mangel på arbejde. Umiddelbart lyder det meget tiltalende, men for medarbejderne blev næsten hele døgnet til en arbejdsdag.

- Det er ikke så spændende at have lastbiler til at hente varer sent hver aften. Nu har vi mere normale hverdage, og det er behageligt. Vi har en god og jævn rytme i produktionen, og det vil vi gerne fastholde, siger Claus Madsen.

Fleksible løsninger

Hvirring Smede- og Maskinfabrik producerer mange forskellige typer af transportører, som kan transportere enhver form for materiale. Transportørerne er tilpasset til den konkrete opgave, og leveres er som standard i en galvaniseret udgave.

Gittertransportørerne produceres i mange bredder og længder. Standardbredder kan varieres fra 500 - 1500mm, og længderne ligger fra 6-80 meter. Standardmodulerne er normalt seks m lange, og de sættes sammen til den ønskede længde, så i princippet er der ikke noget maksimum på længden.

Transportørerne leveres med motorer og gear, gearmotor, tromlemotorer eller hydraulikmotor. Således kan transportørerne sammenbygges med eksempelvis et hydraulisk mobilt sorteringsanlæg. Understel kan leveres i mange forskellige udformninger, så som faste understel, V-formet understel med og uden hjul. Transportører med påbyggede gangbroer er også et af virksomhedens mange produkter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virksomheden producerer endvidere også flere forskellige sorteringsanlæg, hvad enten det drejer sig om tromlesortering, separationssortering, sigtesortering.

- Vi arbejder reelt ikke med et fast sortiment, for så kan vi ikke være med prismæssigt. Vi sælger specialløsninger, hvor hver enkelt anlæg er tilpasset til den opgave, som det skal løse. I den forstand er hvert enkelt anlæg unikt, påpeger Claus Madsen.

Kundespecifikke anlæg

Han fortæller dog, at der selvfølgelig er en basis, når der skal tilpasses, men Hvirring Smede- og Maskinfabrik er ordreproducerende, så det er ikke bare at gå ud på lageret og hente et anlæg, når der indløber en ordre.

- Hvis vi kun ville håndtere faste løsninger, så kunne vi ikke sælge i Danmark. Den model kan vores konkurrenter fra andre lande anvende, men de kan så ikke finde ud af at tilpasse en standardvare til en kundes specifikke behov. Det kan vi, og det sker ikke sjældent, at vi bliver hyret til at tilpasse et udenlandsk anlæg for en dansk kunde, siger Claus Madsen.

Mobile anlæg holder virksomheden sig dog fra.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er de kundespecifikke stationære anlæg, der er det oplagte for os. Vi kan ikke få en god forretning ud af det mobile marked. Det er der andre, som er dygtigere til end os, og så fokuserer vi på vores egne styrker.

Kunderne kommer fra hele Danmark og de primære eksportmarkeder er Norge og Tyskland. I den mere eksotiske kategori hører Tanzania, hvor Aarsleff skulle bruge to transportanlæg.

- Vi kunne levere kvalitet med kort varsel, og så fik vi ordren. Så enkelt er det, siger Claus Madsen.

I både Norge og Tyskland har Hvirring Smede- og Maskinfabrik samarbejdspartnere. I Norge er firmaet Powersystem decideret forhandler af det danske firmas produkter, men tyske Wolff er partner fra sag til sag.

Firmaet har også et samarbejde med danske firmaer, og det er med fokus på fælles vækst gennem makkerskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det vil være tosset af os at begynde at tage markeder fra hinanden. De gør det de er gode til, og vi holder os til vores kompetenceområder, siger Claus Madsen.