Abonnementsartikel

Der er fokus på klimaudfordringer og -løsninger på kloakbranchens messe.

Den 23.-24. januar 2014 går det løs med Kloakmessen i Messe C, Fredericia, og på førstedagen kan de besøgende fagfolk blandt andre møde Peter Tanev fra TV 2 Vejret.

På messens scene holder han foredrag om et meget relevant emne for branchen, nemlig ekstreme skybrud og kraftig regn, der menes at være blandt de største klimaudfordringer, Danmark står over for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klimamodellerne viser, at vi i fremtiden vil kunne få flere og kraftigere skybrud over Danmark, men allerede nu har vi flere somre i træk fået en forsmag på fænomenet.

I foredraget tager Tanev fat i klimaændringerne og ser på, hvordan udviklingen vil se ud i Danmark. Han kigger på problemerne ved skybrud men også på løsningerne, og samtidig vil foredraget være krydret med billeder og videoklip af ekstremt vejr, og det hele bliver naturligvis også garneret med den velkendte Tanev'ske humor.

Grønne tage

Og hvad kan man så stille op med de formodet kraftigt stigende vandmængder? Ja det har mange af messens udstillere naturligvis en række bud på i form af bedre afløb, rør, forsinkelsesbassiner med videre.

Der er også lidt mere ukonventionelle - men stadig særdeles effektive - løsningsmodeller med på messen. Således præsenterer Byggros fra Odense blandt andet deres tagsystem Diaflow.

Det grønne, "tilplantede" tagsystem forsinker op til 96 procent af regnvandet, selv ved meget kraftig regn, forsikrer salgskonsulent Louise Hansen, Byggros.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En så stor tilbageholdelse er ikke set før, og det hjælper naturligvis kloakkerne med at kunne holde trit, konstaterer hun.

Åbne belægninger

Odense-firmaet har også en anden innovativ løsning i værktøjskassen, nemlig deres permastone-system.

- Det er en belægningstype, som lader vandet trænge igennem. Det kan optage en liter vand i sekundet pr kvadratmeter, og det er igen med til at forhindre, at store mængder vand på kort tid ryger i kloakken, fortæller Louise Hansen om systemet, som især er meget udbredt i Tyskland.

Man kan læse mere om Kloakmessen og de mange udstillere på www.kloakmessen.dk.