Abonnementsartikel

Styret underboring er blevet en god forretning for entreprenørfirmaet Moseholm.

Moseholm rykker ud med det opgravningsfri boreudstyr, når der skal føres ledninger under motorveje, boligejendomme og på kryds og tværs i villakvarterer. Det sønderjyske entreprenørfirma udfører opgaver i hele Danmark og i Nordtyskland. Det kan gælde nye kloakledninger, fiberkabler, vandrør, fjernvarmestik og elkabler.

En af de største kunder er Munck Forsyningsledninger. Moseholm er et 10 år gammelt firma, som bliver drevet af Tom Gildhoff. De første år blev no dig-arbejdet udført ved hjælp af raketter, som blev skudt gennem jorden fra punkt A til punkt B. De sidste seks år har Tom Gildhoff arbejdet med styret underboring og med de noget specielt konstruerede boremaskiner af mærket Vermeer. Dem har han seks af. De små maskiner har en størrelse, så han kan transportere dem rundt i lastbil. De store kræver en sættevogn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og netop en af de store maskiner er ny hos Moseholm. Det drejer sig om en kraftig Vermeer D24x40 Serie II med en trækkraft på 12 tons og med en 125 hestekræfters stor John Deere motor. D24x40 modellen er i øvrigt den mest solgt maskine i verden inden for styret underboring.

12 tons trækkraft

I magasinet ligger som standard 152 meter borestænger klar til fremboring af pilothul. Flere borestænger kan kobles på efter behov. Stængerne bliver en efter en automatisk drejet sammen på pilotstangen efter borehovedet, som ved hjælp af væsketryk tilsat bentonit arbejder sig gennem jorden, som under processen bliver omdannet til flydende mudder. Disse rør er smedet af et stykke stål, der kan bøjes op til 10 procent og stadig være lige.

Når målet er nået, bliver borehovedet erstattet med en reamer og et produktrør, hvorefter borestænger/reamer stille og roligt bliver trukket samme vej tilbage og udvidet op til den ønsket størrelse med det resultat, at ledningen enkelt og effektivt bliver trukket samme vej og på plads.

De fleste af Moseholms opgaver har en længde på mellem 40 og 200 meter og gælder rørdimensioner på 110 mm. Men tendensen går i retning af rørtykkelser på 200-250 mm.

- Vi får flere og flere opgaver opgjort på rørstørrelser og mængder, som kræver maskiner med mange hestekræfter, derfor har jeg investeret i den nye maskine,fortæller Tom Gildhoff, der har sit firma med tre medarbejdere i Sommersted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sandsynligvis kommer der snart flere medarbejdere til. Moselund går med planer om at åbne en ny afdeling i Aarhus i løbet af 2015.

Har fået drømmemaskinen

På siderne af entreprenørfirmaets lastbil ses et stort foto af Vermeers styrede underboringsmaskine.

- I mine øjne har Vermeer de bedste maskiner. De er tunge, stabile og driftsikre, og skulle der opstå et problem af en eller anden art, så bliver det løst i en fart, understreger Tom Gildhoff.

Entreprenøren lægger ikke skjul på, at han er vild med maskiner - og ikke mindst nyerhvervelsen, D24x40'eren.

- Det er en drømmemaskine. Det er branchens F16-jager, siger han og griner.