Abonnementsartikel

NCC's nye tunnelboremaskine vejer 100 tons og er blevet døbt Gertrud.

På Islands Brygge i København er entreprenørerne NCC Construction og Smet Group klar til at bore den 320 meter lange fjernvarmetunnel under Københavns Havn.

Tunnelboremaskinen, der skal bore i den københavnske undergrund, er helt ny og blev derfor traditionen tro døbt, da den forleden ankom til byggepladsen. Maskinen har fået navnet Gertrud, der i vikingetiden også betød "spyd", og Gertrud skal da også virke som et spyd i den Københavnske undergrund, hvor kalk og flint kan give borearbejdet store udfordringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Gertrud og den metode, vi bruger til at tunnelere, er optimeret til de danske forhold. Det er en boremetode, som er ganske ny i Danmark, og som vil betyde, at vi kan bore effektivt gennem den københavnske kalk og flint på en måde, der sikrer en sikker og stabil fremdrift, siger senior produktionschef i NCC, Rasmus Rasmussen.

Åbent hus på byggepladsen

Når NCC og Smets arbejde er færdigt i starten af 2016, vil der strække sig en 320 meter lang tunnel fra Islands Brygge til Kalvebod Brygge. Den vil ligge 26 meter under overfladen og have en diameter på tre meter.

Der er åbent hus på byggepladsen på Islands Brygge den 30. marts kl. 16-18, hvor man kan høre mere om det forestående borearbejde.

- Alle er meget velkommen til at kigge forbi og høre nærmere om projektet og planerne for grønnere fjernvarme i København samt den helt særlige boreteknik, der skal udfordre københavnerkalken, siger projektleder i Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, John C. W. Olsen.