Abonnementsartikel

Ikano Bank har på få år fået godt fat inden for finansiering af maskiner til entreprenørsegmentet.

Ikano Bank oplever, at maskinhandlere og andre kunder ofte sætter pris på en leasingpartner, som ikke er ejet af en traditionel bank.

Virksomheden forbindes af mange med det svenske verdensfirma Ikea, men Ikano Bank hænger ikke formelt sammen med Ikea. Ikano Bank ejes dog af tre Kamprad-brødre, men er uafhængig af andre banker og oplever, at de bankejede konkurrenter bruger en del ressourcer på at vurdere en kundes samlede engagement, når de skal tage stilling til leasingfinansiering af en maskine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Normalt ja

Vi vurderer betalingsevnen og udstyrets værdi, og skulle der gå noget galt, har vi sikkerhed i aktiverne.

Salgsdirektør Christian L. Kristensen

Ikano Bank

- Vi ser ikke på, om kunden har en stor kassekredit i forvejen. Vi vurderer betalingsevnen og udstyrets værdi, og skulle der gå noget galt, har vi sikkerhed i aktiverne, siger salgsdirektør, erhverv Christian L. Kristensen, Ikano Bank.

- Men vi kigger også på branchen, og hvor længe en ansøger har drevet virksomhed. Og så tjekker vi, om ansøgeren er dårlig betaler, forklarer han.

- Desuden vurderer vi det konkrete udstyr, for forskelligt udstyr har forskellige afskrivningsprofiler og dermed forskellig værdi som sikkerhed, siger Christian L. Kristensen.

- Vi kender de fleste maskiner, og vi finansierer stort set alt indenfor entreprenørmaskiner, også de mere specielle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han nævner samtidig, at udbetaling sjældent er et problem for entreprenører, fordi de ofte har bytteudstyr, som i sig selv udgør en god udbetaling, der ofte svarer til de gængse 20 procent.

- Entreprenører køber ikke legetøj. Der er normalt tale om fornuftige investeringer, og der er ofte en bank på sidelinjen, nævner Christian L. Kristensen.

Spredning

- Og så skal man ikke glemme, at mange entreprenører har store investeringer, og ikke ønsker at lægge alle deres æg i én kurv.

- Mange virksomheder har et godt forhold til deres bank, men vælger alligevel at lease investeringer, så banken ikke kan styre det hele, siger Christian L. Kristensen.

- Og maskinhandlere er også opmærksomme på, at hvis et finansieringsselskab har en bank bag sig, der er den samme, som kundens bank, kan der blive en meget lang sagsbehandlingstid, nævner han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikano Bank satser på at lave samarbejdsaftaler med forhandlere, som har det rigtige udstyr og den rigtige indstilling.

- Derefter stoler vi på forhandlerens vurdering, og det sikrer en hurtig og fleksibel ekspedition, siger Christian L. Kristensen.

Men Ikano Banks egne folk har også direkte kontakt med en del af kunderne.

Samarbejdsaftaler

Når Ikano Bank indgår samarbejde med en maskinleverandør, drejer det sig selvfølgelig om at have en konkurrencedygtig pris på finansieringen.

- Men markedet og produkterne udvikler sig hele tiden, og det handler i lige så høj grad om produktet og det at have den bedste pakke rundt om produktet. Eksempelvis at forhandleren selv kan gå ind i systemet, udskrive tilbud og leasingkontrakter. Og at vi kan sikre hurtige betalingstider og så videre, siger Christian L. Kristensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hurtig og smidig

- Vi fokuserer på at have en hurtig og smidig pakke til vores partnere, og vi vil gerne være så tæt på dem som muligt. For eksempel vil vi gerne lave kampagner sammen med dem, siger Finn Lindharth Kristensen.

Han oplever, at maskinhandlerne tager godt imod Ikano Bank.

- Der er mange finansieringsselskaber derude, men vi bliver taget godt imod, og det tyder på, at der er et behov, siger Finn Lindharth Kristensen, som tilføjer, at antallet af samarbejdsaftaler stiger dagligt.

Ikano Bank blev etableret i Danmark i 1978 og gik i første omgang efter forbrugersegmentet i kraft af familierelation til Ikea.

Da Ikano Bank gik ind i leasing, var det i begyndelsen kopimaskiner, printere, kaffemaskiner og andet kontorudstyr. Der er 12 medarbejdere i leasingafdelingen.