Abonnementsartikel

Det var fraværet af slangebrudsventiler, der gjorde, at minigraverulykke i Hobro kostede 25-årig livet.

Da en 25-årig mand døde 19. januar efter at være blevet ramt i hovedet af skovlen på en minigraver, gik Arbejdstilsynet i gang med at undersøge, hvad der førte til ulykken, der skete på et landbrug ved Hobro. Her blev minigraveren - en 5,5 tons Yanmar Vio55 fra 2006 - brugt til en hejsningsopgave, og Arbejdstilsynet konstaterede hurtigt, at maskinen ikke var egnet til arbejdet, der bestod i kraning af tunge betonelementer.

I forbindelse med arbejdet sprang en af maskinens hydraulikslanger, og tryktabet gjorde, at skovlarmen faldt frit fra tre meters højde. Den 25-årige, der var ansat på gården, fik skovlen i hovedet og døde på stedet. Arbejdstilsynet har konstateret, at der ikke var påmonteret slangebrudsventiler på det hydrauliske system, hvilket vurderes at være grunden til, at slangebruddet fik så alvorligt et udfald.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores tilsyn viser, at man har anvendt en gravemaskine som kran i forbindelse med, at der skulle flyttes nogle betonspalter - der bruges som gulv i stalde - og gravemaskinen var ikke egnet til at blive brugt på den måde, lød det fra tilsynschef hos Arbejdstilsynet, Jacob Buch, dagen efter ulykken var sket.

Maskinen var indlånt til arbejdet, og der var senest udført eftersyn på den i sommeren 2016. Det lovmæssige krav er, at der skal ske eftersyn hver 12. måned. Samtidig er det et krav, at der er påmonteret slangebrudsventiler på maskiner, der bruges til hejsning.

Dødsulykken er overgået til juridisk vurdering af, om der skal rejses tiltale i forhold til en bødesag.