Abonnementsartikel

Lørdag åbner Letbanen i Aarhus. Forud er gået et omfattende arbejde med at sikre mennesker og dyr mod den kraftige og potentielt dødelige kørestrøm.

Når de første passagerer i weekenden stiger på Letbanen i Aarhus, skænker de færreste nok en tanke til de rør og ledninger, der forbinder kørestrømsanlægget omkring banen. Men det er langt fra ligegyldigt, hvordan strøm, kabler og rørstrækninger navigerer omkring hinanden.

Retur til skinnerne

Således har ingeniørfirmaet Spangenberg & Madsen arbejdet med at afgrænses de elektriske potentialer forårsaget af kørestrømmen fra den øvrige omverden. Det betyder konkret, at vildfarne returstrømme i kørestrømsanlægget skal ledes retur til skinnerne i stedet for at løbe i eksempelvis rørstrækninger og kabler, hvor strømmen ikke hører hjemme og hvor den kan gøre stor skade.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke altid lige til at se vores del af arbejdet

Pau Ahler Brorsbøl, direktør hos Spangenberg & Madsen

- Det er rigtigt dejligt, at letbanen nu er klar og jeg glæder mig til selv at få gavn af den. Rent professionelt er jeg også glad og stolt. Det er altid rart, når det arbejde vi udfører, kommer en masse mennesker til gavn. Det er ikke altid lige til at se vores del af arbejdet, men der er vel næppe nogen tvivl om, at de tekniske installationer, herunder den elektriske sikkerhed, spiller en temmelig afgørende rolle for et projekt som letbanen, siger direktør hos Spangenberg & Madsen, Pau Ahler Brorsbøl i en pressemeddelelse. Han er, og har selv været, involveret i projektet.

Arbejdet bestod i at udføre registreringer langs de planlagte strækninger og at projektere de såkaldte BPU-områder på samtlige stationer og broer på begge strækninger mellem Odder og Grenå. BPU står beskyttelse og potentialudligning. I alt 42 BPU-områder blev gennemgået, heriblandt Aarhus H, der ifølge Spangenberg & Madsen er den mest komplekse og omfangsrige.

Sådan foregår BPU-projekteringen

Projektering af et BPU-område omfatter forsyningsforhold og galvanisk adskillelse af el, vand og varme i BPU-grænserne samt projektering af ændringer i hegn og andet apteringsudstyr i grænserne, for eksempel skærme, master og skilte. Jording og potentialudligning indenfor området medfører således omlægning af elektriske forsyninger og udligning af potentialerne, så disse er adskilt fra potentialerne i omkringliggende installationer..

Indenfor BPU-områderne på stationerne potentialudlignes alt apteringsudstyr, altså skærme, master, skilte med videre, som skal sikre mennesker og dyr mod at få stød af den kraftige og potentielt dødelige kørestrøm for eksempel i forbindelse med en nedfalden køreledning, men arbejdet udføres også for at beskytte omkringliggende bygninger og materiel, der potentielt kan lide skade af forhøjede temperaturer, galvanisk tæring, overbelastning og overspænding.