Abonnementsartikel

Arbejde på betonbjælke foregik nærmest uden sikkerhedsudstyr.

Det er ikke altid nemt at holde styr på, hvad ens underentreprenører går og laver.

Det må man sande hos Copehagen Metro-Team, som er hovedentreprenør på metrobyggeriet i København. For nylig fik virksomheden nemlig et straksforbud, da Arbejdstilsynet var forbi på byggepladsen i København H.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her talte tilsynet med indlejet arbejdskraft fra ICDS - en underentreprenør. Bygningsarbejder Vitor Manuel Gomes Pinheiro, jord- og betonarbejderne Antonio Elvis P.S. Da Veiga og Edy Constantino Gil De Matos samt formand Tiago J.A. Carnero var på daværende tidspunkt i gang med at arbejde på kanten af en tværgående betonbjælke. De blev påbudt at standse arbejdet indtil, der var etableret en effektiv sikring mod nedstyrtning, lyder det i den rapport Dagens Byggeri har fået aktindsigt i.

Her står blandt andet i begrundelserne for forbuddet, at: Der blev ikke anvendt nogen former for kollektive sikkerhedsforanstaltninger i form af rækværk under arbejdets udførelse på tværgående bjælke. At virksomhedens ansatte, som færdes og udførte arbejde med fare for direkte nedstyrtning og med stor risiko for en alvorlig ulykke ved at ramme underliggende byggematerialer samt betondæk.

At den ansatte færdedes 50 centimeter fra begge sider af kanten med fare for direkte nedstyrtning på mere end seks meter uden brug kollektiv eller individuelle sikkerhedsforanstaltninger. At der var ikke etableret nogen former for forsvarlige adgangsveje til og fra tværgående bjælke.

Det er derfor Arbejdstilsynets samlede vurdering, at arbejdet ikke er planlagt sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt, da den mangelfulde planlægning af opgaven med forberedende arbejder på tværgående bjælke ikke har imødegået de farlige arbejdsprocesser.

Copenghagen Metro Team har fået fire dage til at vende tilbage med en kommentar omkring forholdene. Det har de ikke formået indenfor tidsfristen.