Abonnementsartikel

Bagmandspolitiet gik efter fængselsstraf mod tidligere ejer af nedrivningsvirksomhed, men første dom i kartelsagen mod flere nedrivere endte med bøde.

Retten i Holbæk har i dag afsagt dom i den første af en række retssager i den store kartelsag, flere virksomheder og fremtrædende medarbejdere i nedrivningsbranchen er tiltalt i.

En nu 76-årig tidligere ejer af en nedrivningsvirksomhed er idømt en bøde på 100.000 kroner. Bøden er giver for overtrædelse af konkurrenceloven ved i forbindelse med en nedrivningsentreprise, der var sat i udbud, at have modtaget en konkurrents tilbud, og derpå ladet sin virksomhed afgive tilbud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anklagemyndigheden under Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet, SØIK også kaldet Bagmandspolitiet, havde krævet den 76-årige idømt fængselsstraf, idet det blandt andet var gjort gældende, at der var tale om "en kartelaftale af grov beskaffenhed", skriver Retten i Holbæk i en pressemeddelelse.

Retten fandt dog efter en samlet vurdering, hvor man det blandt andet indgik, at der var tale om et enkeltstående tilfælde, hvor den 76-årige ikke havde opnået en økonomisk gevinst eller haft udsigt hertil, at forholdet ikke var af grov beskaffenhed. Den 76-årige blev derfor idømt en bøde.

Seks virksomheder tiltalt

Sagen er en del af et sagskompleks med seks nedrivningsvirksomheder. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen foretog i efteråret 2015 uanmeldte kontrolbesøg hos en række virksomheder i nedrivningsbranchen. Efter de indledende undersøgelser anmeldte Konkurrencerådet i april 2016 sagen til SØIK. De har siden efterforsket sagen og rejst tiltale.

I sagskomplekset er nedrivningsvirksomhederne tiltalt for at have koordineret tilbud ved flere nedrivningsentrepriser i perioden fra maj 2011 til oktober 2013. Entrepriserne var for både offentlige og private bygherrer. Der ventes domme i de øvrige sager i løbet af de kommende måneder.

Den 1. marts 2013 blev der indført fængselsstraf for de groveste overtrædelser af konkurrenceloven.