Abonnementsartikel

Med brugen af masser af genbrugsbeton rykker Sydhavn Genbrugscenter grænserne for recycling af beton.

Sydhavn Genbrugscenter er ikke noget almindeligt byggeri. Det er et projekt, der flytter grænserne for bæredygtig genanvendelse af beton. Det skrev Dagens Byggeri om, da vores søstersite besøgte pladsen i sidste måned.

Intet mindre end 2.500 tons genbrugsmaterialer fra en nedreven skorsten på Amagerværket bliver genanvendt på det nye genbrugscenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder, at op imod 40 procent af den nye beton består af genbrugsmaterialer, og samtidig bliver der anvendt genbrugsbeton i aggressiv miljøklasse, hvilket ikke tidligere er set i Danmark.

... her oplever vi, at alle går professionelt til opgaven med et højt ambitionsniveau.

Afdelingsleder Thomas Nielsen

Züblin

Derfor var der også ekstra grund til at fejre projektets fremdrift under rejsegildet tidligere på ugen. Her mødtes parterne fra Københavns Kommune, Amager Ressource Center, Cowi og Züblin til det traditionelle rejsegilde for at markere, at råhuset til hovedbygningen nu er udført.

Cirkulært byggeri med potentiale

Projektleder Theis Rasmussen fra Amager Ressource Center er meget positiv over de gode erfaringer med genbrugsbeton, som man allerede nu har gjort på projektet.

- Kvaliteten af genbrugsbetonen er helt på linje med traditionel beton, og vi oplever endda, at genbrugsbetonen til tider har en øget kvalitet, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økonomien ser i følge Theis Rasmussen også meget fornuftig ud, og han ser stort potentiale både miljømæssigt og økonomisk ved udbredelsen af genbrugsbeton i større skala.

Hos Züblin er man glade for at være med til at udvikle brugen af genbrugsbeton, fortæller Thomas Nielsen, der er afdelingsleder for entreprenørenss anlægsafdeling.

- Vi vil meget gerne være med på de projekter, der har fokus på cirkulært byggeri. Især, når der som på Sydhavn Genbrugscenter, er fokus på at få bæredygtighed og økonomi til at gå op i en højere enhed, siger han og fremhæver samtidig det gode samarbejde med Amager Ressource Center og deres rådgiver Pelcon, der har stået for betonrecepterne.

- De innovative løsninger kræver, at alle parter er åbne overfor at arbejde med betonen på nye måder, og her oplever vi, at alle går professionelt til opgaven med et højt ambitionsniveau, siger Thomas Nielsen

Det ottetalsformede byggeri er baseret på et koncept, der er udviklet af BIG og projekteret af Cowi og Krilov. Züblin er hovedentreprenør. Projektet forventes at være færdigopført i foråret 2019.