Abonnementsartikel

JCB's X-serie bliver udvidet med tre nye maskiner i 13-16-tonsklassen.

ROCESTER: Der er godt nyt til de, der i forvejen er glade for JCB's X-Series. Det engelske firma har præsenteret tre nye gravemaskiner i serien, der får navnene 131X, 140X og 150X.

De tre nye maskiner går direkte ind og erstatter maskinerne JS131, JS130 og JS145, men er stadig en ny maskine og ikke en videreudvikling. De tre nye X-Series-maskiner vejer det samme som de tidligere maskiner men er en smule bredere og har derfor en større kabine. Og så har den en nydesignet undervogn og bom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Til gravearbejde har det altid været gravemaskinen på 13-16 ton, der har været favoritten. De er er simpelthen byggepladsens arbejdshest, siger Tim Burnhope, der er chef for innovation og vækst i JCB.

131X-maskinen er den mindste af de tre maskiner og kommer med en 55 kilowatt JCB EcoMax-motor med 74 hestekræfter, mens 140X- og 150X-maskinen har den lidt større 81 kilowatt-motor med 108 hestekræfter, som også er en JCB EcoMax.

- Vi kommer til at tage alle tre modeller hjem, men jeg tror, det er 140X, der kommer til at blive solgt flest af, fordi den vægt ligger i den bedste klasse. 131X-modellen er nok den, der bliver solgt færrest af, for den er til lettere arbejde, og så har den ikke adblue og ikke særlig stor motor, siger Dennis Faurby, der er markedschef hos JCB's danske forhandler Nicolaisen & Larsen.

Skru ned for larmen

JCB har formået at sænke støjniveauet i de tre nye maskiner med helt op til 68 procent, og der er blot et støjniveau på 67 decibel. Operatørdækslet er blevet større, og på de to store maskiner er der en hydraulisk pumpe fra Kawasaki, der kører ved lavere omdrejninger. Det betyder, at for hver liter brændstof bliver seks procent mere materiale flyttet.

rich-media-2
131X-modellen er den mindste af de tre modeller. Foto: Pressefoto/JCB.

- Vi er meget glade for at kunne introducere de tre nye X-Series-maskiner, som imødekommer efterspørgslen i den sektor. 210X og 220X har allerede opfyldt kundernes ønsker med god styrke, udholdenhed, komfort, brugbarhed og produktivitet i 20-tons klassen, og vi er glade for at kunne føre det videre til vores 13- og 16-tonsmodeller, siger Tim Burnhope med reference de to eksisterende modeller i X-series.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De tre nye maskiner har nu brændstof- og hydrauliktanke bag panelerne, og især hydrauliktanken har fået nyt liv med et system, der reducerer oliebeluftning og giver filteret en arbejdstid på 2000 timer, hvor de tidligere JS-modeller kunne holde i 1000 timer.

Maskinen er allerede udviklet og kan købes med alle muligheder for at få GPS- og maskinsystemer fra Topcon, Leica og Trimble, mens de også er Steelwrist-klar, så det kan bruges med en tiltrotator.