Abonnementsartikel

OP System A/S har stor succes med et setup med to neddelere, der drives af én motor.

Tidens krav til recycling er en udvikling, som bør tage meget alvorligt, mener Morten Christensen, adm. direktør i OP System A/S, der blandt andet er importør og forhandler af tyske Doppstadts produktprogram til neddeling og sortering.

- Skrappere krav til slutproduktet stiller skrappere krav til det materiel, der skal neddele, og det stiller i den sidste ende skrappere krav til os producenter, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Effektivt makkerpar

Nu har dobbelte arbejdsgange aldrig lydt som en god idé, men præcis i den version, som OP System har skabt med to samarbejdende Doppstadt neddelere, giver det mening hele vejen til bundlinjen i virksomheden.

Det dynamiske makkerpar består - eksempelvis - af en Doppstadt DW 3060 langsomtgående knuser, som udmærker sig ved arbejdet med grønt affald men i særdeleshed og affaldstræ fra byggebranchen. Den 22,5 tons tunge, mobile maskine er udstyret med en dieselmotor, som yder 315 kW. Udover at trække sin egen neddelerfunktion leverer den også hydraulisk kraft til en sekundær neddeler i form af en HS 401 Selector eller HS 800 Selector. Førstnævnte blev præsenteret på det danske marked i slutningen af 2015, mens sidstnævnte blev præsenteret for verdenspressen under industrimessen IFAT sidste år.

Nu er de begge tilgængelige og anvendelige som et andet led i neddelingsprocessen. Konceptet er, at de størrelser materialer, som ikke opfylder dimensionerne til det ønskede slutprodukt, via Selectoren bliver ledt tilbage til knuseprocessen. Her får det endnu en omgang, og således kører processen i ring, mens det færdige produkt føres ud i en stak.

Således skal maskinen kun fodres én gang af en medarbejder.

- Ved at koble en Selector på spares en arbejdsgang i form af en medarbejder, og selv om dieselforbruget stiger på knuseren, fordi den også skal levere kraft til en Selector, opvejer kvaliteten og de øgede mængder af færdigneddelte træ mere end rigeligt det ekstra brændstofforbrug, forklarer Morten Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Optimeret drift

Han betragter selv en anden knusning som værende nødvendig for, at man som leverandør sikrer, at det neddelte materiale man sælger videre, har de rigtige dimensioner.

- Vi oprerer rigtig meget med 0-100 mm, fordi det er, hvad kunderne efterspørger. Det sælges videre til eksempelvis brændsel eller spånpladeproduktion. Siden vi viste det første setup frem, er det gået slag i slag. Mange kan se fordelene ved, at materialerne kun skal løftes én gang til maskinen, hvorefter de kører i rundkreds, indtil det er færdigt. Løsningen er så såre simpel, at ingen har tænkt på den før. Vi har solgt netop den løsning siden begyndelsen af 2016, og de første blev solgt alene på baggrund af den potentielle besparelse, siger Morten Christensen.

Det er blandt andet de danske kommuner samt private firmaer, som handler med affaldstræ, der har investeret i løsningen fra OP System A/S.

- Alle de fordomme, man måtte have om kommunerne, passer ikke. Jeg oplever, at der er meget fokuserede på at optimere deres daglige drift, understreger Morten Christensen.

Stjernesigten Selector HS401 kan, som vi tidligere har omtalt i Maskinteknik, kobles til alle neddelere, som har et 70 liters hydraulisk udtag. Derfor er man som firma ikke tvunget ud i en investering i en Doppstadt neddeler, hvis man i forvejen har et anlæg, som opfylder oliekravet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stort potentiale

Den økonomiske gevinst ved at parre de to maskiner afhænger af flere ting. Blandt andet hvor aktivt sættet skal arbejde. Tilbagebetalingstiden på en Selector ligger ifølge direktøren typisk omkring 800-1.000 timers arbejde.

Heri kommer, at man har forøget sin produktion med 50 tons om dagen.

En Doppstadt 3060 knuser har en kapacitet på 25 tons/timen. Ved at nogle af materialer skal køre dobbelt tur, sænkes den kapacitet. Men ifølge OP Systems beregninger ender man via Selectoren med en kapacitet på 18,75 tons/timen af færdigvarer, som man ved overholder dimensionskravene.

- Potentialet er stort. Det er et spørgsmål om at fortsætte med at udvikle på den. Der er ikke noget nyt i stjernesigten, men kombinationen af de to maskiner i samarbejde på én motorkraft er ny.