Abonnementsartikel

Den gamle leverandør holdt op med at svare, og så måtte maskinforhandleren prøve noget andet.

KT Maskiner havde i længere tid problemer med leveringen af deres pælehamre. Deres engelske levandør var ikke til at komme i kontakt med, og bestillingerne blev ikke ordnet. Derfor blev maskinforhandleren nødt til at søge nye muligheder, og valget er faldet på irske Cross' udgave. Den blev første gang købt hjem i august, og så kan den ses på Agromek om en lille måned.

Cross-maskinen er lidt anderledes. I stedet for at være en hydraulisk maskine, hvor vægtene trækkes op via en nylonsnøre og et stempel, er den nye maskine i stedet bygget op omkring en kæde, hvor vægten bliver trukket op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har haft lidt imod de tidligere modeller, at den nylonsnøre kan springe, og hvis folk ikke er opmærksomme på, at den bliver slidt, kan det gå galt. Det kan det ikke her, siger Poul Andresen, der er ejer af KT Maskiner.

Mindre chance for uheld

Kæden gør, at der hverken er reb, fjedre eller trisser og samtidig med det, er der en beskyttelsesramme omkring selve hammeren. Med en vægt i frit fald på mellem 350 og 450 kilo er det ikke lige der, man har lyst til at have nallerne i klemme.

- For at undgå uheld, er det sådan på de nye pælehamre, at når du sætter pælen på plads, lukker du rundt om den. Så får du ikke fingrene i nærheden af pælen, før den er sat i. Mens du banker, kan du slet ikke få fingrene derind, med mindre folk begynder at fjerne sikkerhedsanordningerne. Ellers er det rigtig sikkert, siger Poul Andresen.

Samtidig mener ejeren også, at den er mere sikker end de forskellige alternative løsninger på markedet.

- Alternativt kan man vælge et pælebor, men så sidder pælen ikke helt fast, for det borede hul skal jo altid være lidt større end pælen for at komme i. Og ellers kan man bruge en rendegraver eller en gummiged, hvor man trykker pælen ned på den måde. Det er også farligt, hvis man er uopmærksom, siger Poul Andresen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til alle og enhver

Pælehammeren fra Cross har sidetilt og hydraulisk topstang som standardudstyr, og så er der slet ingen returolie fra hammeren til en eventuel redskabsbærer. Derfor kan den monteres på et utal af redskabsbærere ved at bruge det eksisterende hydrauliksystem.

- Den kan bruges overalt. Den kan selvfølgelig ikke bruges til ting, der skal støbes i, men ellers kan den det hele. Den er ikke målrettet hverken landmand eller entreprenør. Den er målrettet til at slå pæle og stolper i med. siger Poul Andresen.

Normalt sælger firmaet mellem ti og 15 pælehamre om året, mens han blot har solgt tre af Cross-pælehammeren indtil videre. Han understreger dog, at pælehamre er en meget lille del af hans sortiment.