Abonnementsartikel

Regionen barsler med en politianmeldelse af Svend Aage Christiansen A/S, som har taget sig friheder med grus og sand fra en råstofgrav nær Pandrup.

40.000 eller 400.000. Der er kun et rundt nul til forskel - eller en faktor ti alt efter, hvem der tæller.

Og sidstnævnte metode anvender Region Nordjylland. I hvert fald i sagen om virksomheden Svend Aage Christiansen A/S. Ifølge et referat fra et møde i regionen har entreprenøren nemlig udvundet 401.914 m3 grus, sand og sten i råstofgraven på Helledivej 34 i Jammerbugt Kommune, mens han kun havde ret til at udvinde 40.000 m3.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kaster nu snart en politianmeldelse af sig, fortæller Mads Møller Thomsen (V), der er formand for Klima- og Miljøudvalget.

- Jeg tror, at den kommer inden for den nærmeste fremtid, siger han til Dagens Byggeri.

- Den skulle lige udfærdiges af vores administration.

Opdaget i februar

Selv om entreprenøren har overskredet sin ret til indvinding, er der også formildende omstændigheder.

Det er eksempelvis Svend Aage Christiansen selv, som 25. februar indberetter, at han har hentet for meget grus ud af grusgraven. Han søger nemlig om såkaldt "retlig lovliggørelse" af alt sit graveri - et faktum, der ikke er gået henover hovedet på formanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi politikere kan ikke bare slå en streg over det. Ikke når der er tale om den mængde. Men det åbner ens øjne for de problematikker, som kan være i de større byggerier. Alt det udgravede materiale går til jernbanebyggeriet ved Aalborg Lufthavn og er således en offentlig opgave. Vi skal blive bedre til at sikre, at materialerne til sådanne projekter skal kunne hentes et sted i nærheden, lyder det.

Nu skal politiet imidlertid vurdere sagen, og imens graver Svend Aage Christiansen A/S stadig i Pandrup.

- Vi nåede ikke at få sagen med på vores februar-møde, så det var først i marts, at vi fik truffet beslutning, forklarer Mads Møller Thomsen.

En hel bunke lastbiler

Man kan spørge om, hvorfor Svend Aage Christiansen ikke søgte tilladelse tidligere. Men entreprenøren er ikke vendt tilbage på henvendelserne fra Dagens Byggeri.

Administrationen vurderer dog ikke, at der kan ske en retlig lovliggørelse af hele den overskredne indvindingsmængde på 361.914 m3. Det begrunder man blandt andet med påvirkningen af omgivelserne, herunder især belastning af vej og gener for naboer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis man regner med cirka 20 m3 grus pr. lastbil er der tale om godt 20.000 læs årligt.