Abonnementsartikel

Entreprenør Jens Stobbe A/S arbejder med store arealer og lange afstande, og det stiller høje krav, når der skal sneryddes og saltes. Løsningen blev en spredevogn fra Bredal med en kapacitet på hele 6,5 kubikmeter.

Stenlille-entreprenøren Jens Stobbe A/S rydder sne og salter veje for kunder overalt på Sjælland. Blandt kunderne er Forsvaret og deres arealer på Møn og kasernen i Vordingborg.

Med afstande på op til 100 kilometer og arealer på op til 20 hektar pr. lokation, der skal sneryddes og saltes, kræver det stor fleksibilitet at løfte opgaverne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omskifteligt vintervejr med mange snebyger betyder, at planlægningen kan være vanskelig, og at navnlig kapaciteten på materiellet er afgørende. Tidligere måtte traktorføreren ofte køre retur til Stenlille for at fylde den lifthængte saltspreder op igen.

- Vi har kunder med meget store lokationer, og det kræver stor kapacitet og fleksibilitet. Pludselig kan vintervejret skifte, og i stedet for blot at skulle salte mod rimfrost, skal vi måske salte, hvor der er en centimer sne, siger direktør Jens Stobbe.

SGS 6500 giver større frihed

For Jens Stobbe A/S blev løsningen en stor, bugseret Bredal SGS 6500 spredevogn med plads til hele 6,5 kubikmeter. Én tankfuld salt dækker op mod 700.000 kvadratmeter ved en dosering på 15 gram pr. kvadratmeter.

Beholderen er udført i rustfrit stål og det robuste bånd i bunden sørger for en konstant og præcis fremføring af salt. Sprederen er udstyret med presenning samt LED-lys og kamera bag på vognen, så traktorføreren kan overvåge spredningen fra kabinen.

- Det er vores erfaring, at denne maskine er den rigtige løsning, da traktorføreren kan medbringe salt nok til meget store arealer, før han løber tør. Desuden er den meget brugervenlig. når det gælder tilkobling, udsyn samt dosering, siger Niels Lauritzen fra Slagelse Maskinforretning, der har leveret Bredal-sprederen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han siger videre, at sprederen er valgt i en rustfri udgave, da saltet skaber et meget aggressivt miljø. Den rustfrie udførsel gør også den daglige rengøring nemmere.

Har halveret tidsforbruget

- Der findes mig bekendt ikke andre bugserede saltspredere, der rummer 6,5 kubikmeter salt, og dermed kan løse vores udfordringer med store afstande og behov for store mængder salt, siger Jens Stobbe, direktør i Jens Stobbe A/S.

Hos entreprenørfirmaet erstatter den bugserede Bredal-spreder to til tre traktorer med lifthængte saltspredere. De lifthængte spredere har typisk en kapacitet på to kubikmeter.

- Vi har halveret tidsforbruget med den bugserede Bredal-spreder, fordi vi slipper for ekstra kørsel. Tidligere var det ofte nødvendigt at køre hjem for at fylde salt på de lifthængte spredere, opsummerer Jens Stobbe.

Alternativet til den bugserede Bredal-spreder ville være en lastvognsløsning, men ifølge Jens Stobbe er sprederen den rigtige løsning, fordi virksomheden allerede har traktorer. Og så er det nemmere at finde medarbejdere til opgaven, fordi det ikke kræver lastvognskørekort.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spreder helt ud i hjørnerne

Jens Stobbe var i tvivl om, hvor vidt den bugserede saltspreder ville for besværlig at komme ud i hjørnerne med. Men den er overraskende nem at manøvrere med, så tvivlen er gjort til skamme, fortæller Jens Stobbe.

- Bredal-sprederen er nem at manøvrere med, hvor pladsen er trang, fordi den har en kort akselafstand, forklarer Niels Lauritzen, Slagelse Maskinforretning.

Bredal-sprederen er i Stobbe-versionen udstyret med separat hydraulik til henholdsvis bundbånd og spredevinger, og indstilling sker fra kabinen. Sprederen blev anskaffet sidste år, og erfaringerne er gode. Spredebredden er 4-15 meter, og spredebilledet er ganske præcist. Ved stor spredebredde fungerer det bedst med havsalt, afslutter Jens Stobbe.

Jens Stobbe A/S er en entreprenørvirksomhed med base i Stenlille på Midtsjælland. De 20 medarbejdere arbejder primært med vejdrift, vintertjeneste og diverse anlægsarbejder.

Bredal SGS 6500-sprederen fra Jens Stobbe A/S bliver vist på Bredals stand på Have & Landskab i Slagelse. Her er den under klargøring hos Slagelse Maskinforretning.