Abonnementsartikel

Politikerne landede ikke en stigende NOx-afgift, som de Radikale ellers havde truet med. Det vækker glæde i Aalborg.

På det gamle cementværk i Aalborg sidder ledelsen hos Portland og puster ud. For inden regeringen gav håndslag med Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet mandag, stod et forslag om en øget NOx-afgift til at ryste budgetterne. Radikale ønskede en femdobling af afgiften, og det havde været en gevaldig kæp i hjulet for aalborgenserne.

- Vi betaler omkring 13 millioner kroner årligt i NOx-afgift allerede. Så en femdobling til 60 millioner ville vi have mærket, forklarer Thomas Uhd, der er Head of Sustainability & External Relations for cementgiganten. Han påpeger, at man allerede har reduceret udledningen af NOx-partikler med 70 procent siden år 2000 og indskærper, at kun en reduktion i produktionsmængden kan reducere NOx-udledningen endnu mere, end man gør lige nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klar til investeringer

Der er en hel del i pipeline omkring vores produktionsapparat, men svært at specificere.

PR-chef Thomas Uhd

Cementir/Aalborg Portland

Men en aflysning er godt nyt, understreger han. Særligt for borgerne i Aalborg. For man planlægger nemlig investeringer i produktionsfaciliteterne i Limfjordsbyen på en lille kvart milliard over de næste tre år - nærmere bestemt 250 millioner kroner. Det er ikke sikkert, at det havde været aktuelt på samme vis, var afgiften stukket af.

- Vi er en forretning, der skal løbe rundt. Derfor er det tvivlsomt, om vores moderselskab havde sat penge på højkant, hvis mange af dem skulle gå til en afgift, vi ikke får noget ud af. Nu kan vi komme i gang med yderligere udnyttelse af overskudsvarme til fjernvarmenettet og andre fornuftige tiltag, siger Thomas Uhd, som dog ikke kan sætte beløb på de forskellige investeringer endnu.

- Der er en hel del i pipeline omkring vores produktionsapparat, som vi er i gang med at planlægge, siger han.

Småt med effekt af afgift

Samtidig understreger PR-chefen, at en eventuel afgift ville have bidraget meget lidt til det egentlige formål - at sænke udledningen af NOx-partikler. Når man producerer cement, kan man ikke bare udskifte det fossile brændsel med eksempelvis vindmøllestrøm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Snart skal der investeres store penge i produktionsapparatet. Foto: Aalborg Portland.

Af samme årsag har man i Sverige valgt at undtage cementproduktionen, når det kommer til NOx-afgift.

- De virkemidler, som virker til at reducere NOx-udledningen, har været krav om udledningsgrænser og krav om brug af ny teknologi ved udskiftning. En afgift varmer måske i statskassen, men har ikke nogen effekt på udledningen, siger Thomas Uhd og understreger, at man er langt fra at kunne producere cement med elektricitet som brændsel.

- Ikke med de temperaturer, vi skal nå op på. Der har vi endnu langt igen, siger han.