Komatsu og Honda har slået pjalterne sammen om et udviklingsprojekt med det formål at skabe nogle små, batteridrevne gravemaskiner.

Maskinerne tager udgangspunkt i Komatsus mindste gravemaskiner, der til forveksling ligner snescootere med gravearm. Maskinerne skal forsynes med Hondas Mobile Power Pack. Det er en udskiftelig og transportabel batteripakke, som Honda udvikle på til en række forskellige køretøjer, som for eksempel atv'er, el-scootere og arbejdsvogne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I foråret 2020 lancerede Komatsu den elektriske minigraver PC30E-5 i hjemlandet, Japan. Samarbejdet med Honda skal udvide sortimentet med tre nye - Komatsu PC01, PC05 og PC09.

rich-media-2
Honda Mobile Power Pack skal kunne bruges til en lang række forskellige køretøjer, men også som strømforsyning til andre formål, for eksempel campingturen. Pressefoto.

Batteripakke til flere maskiner

Den mindste af de tre, PC01, kan forventes klar allerede i indeværende, forskudte regnskabsår. Det vil sige senest 31. marts 2022. Hen ad vejen skal de andre minigravere så følge med, og Honda og Komatsu vil også kigge på andre maskintyper.

Nogle af fordelene ved batteripakken fra Honda er, at man dels kan have det antal batterier, som man har behov for at komme gennem en hel arbejdsdag, men det giver også mulighed for - med tiden - at batterierne kan bruges på flere forskellige maskiner, uden du nødvendigvis behøver at købe flere batterier. Det kan både være et plus på den økonomiske og miljømæssige side. Når batterierne er udtjente, vil det samtidigt være nemt at skifte dem ud med nye.

Når maskinerne bliver større, vil det selvsagt også kræve mere strøm at holde dem kørende. Her kan en løsning være at maskinen kan have flere batterier koblet på samtidigt, så man derved ikke skal arbejde med forskellige batteristørrelser.