Lyt til artiklen:

Lettiske Armands foretrækker danske arbejdsvilkår

00:00
Hastighed: ???x
06:00

Abonnementsartikel

Lettiske Armands Malutkins har været en stor gevinst for Skive Anlæg og Entreprenør, siden han blev ansat i 2019. I dag har han sit helt eget team af lettere, der sætter pris på ordnede, danske arbejdsvilkår.

Det er en isnende kold december-formiddag i et boligkvarter i Stoholm mellem Skive og Viborg.

Græsset og bladene er dækket af rimfrost, og jorden under fødderne er hård som granit. En minigraver holder parkeret langs gavlen på et rækkehus, og to mænd vader rundt omkring den og flytter på nogle fliser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pludselig sætter den ene i løb og spæner henover pladsen. Han haster ind i en minilæsser, der står parkeret ved en container og begynder i hastigt tempo at skovle sand fra en bunke ved siden af. Frem og tilbage. Frem og tilbage.

- Five minutes! råber manden fra kabinen, mens han stikker håndfladen frem og viser sine fingre.

Det er Armands Malutkins, der har fået travlt med at fylde containeren op, inden den bliver hentet af en lastbil, som allerede er i færd med at bakke ind ad indkørslen.

Da han er færdig, træder han ud og hilser på. Snakken foregår halvt på engelsk og halvt på dansk.

Armands Malutkins er nemlig fra Letland og flyttede til Danmark for otte år siden for at bo sammen med sin kone og finde arbejde i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg fandt arbejde på andendagen, efter jeg var flyttet hertil, fortæller den 33-årige lette.

Hans første job var på en genbrugsplads. Her arbejdede han i fem år, indtil han besluttede sig for at starte eget firma. Han ville beskæftige sig med mindre entreprenøropgaver, som han også havde arbejdet med i Letland, inden han kom til Danmark.

Beviste hurtigt sit værd

Men så kom vinteren. En tid hvor entreprenørarbejde i Letland står mere eller mindre stille i tre-fire måneder. Med den erfaring i baggagen besluttede Armands Malutkins sig for at ringe til Michael Nielsen, der er direktør hos Skive Anlæg og Entreprenør. Han havde nemlig set en reklame ude på genbrugspladsen, hvor der stod, at entreprenøren søgte arbejdskraft.

Så længe man kan sit håndværk, er der ingen problemer.

- Armands Malutkins om at arbejde i Danmark på trods af sproglige udfordringer.

Der gik ikke mange dage, før letten var startet i job hos entreprenøren.

- Jeg syntes, at det var let at starte her, fordi kollegaerne er så søde, siger Armands Malutkins.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Armands Malutkins kom til Danmark for otte år siden. Foto: Tim Søgaard.

Han fik hurtigt etableret sig hos entreprenøren.

- I begyndelsen arbejdede jeg sammen med en anden, men Michael kunne se, at jeg var i stand til at arbejde alene uden hjælpere, så han gav mig hurtigt mine egne projekter. Nu har jeg fået et forholdsvis stort projekt, og jeg tror, det er fordi, jeg har vist mine kvaliteter og min fart, siger Armands Malutkins.

Et helt team af lettere

Han har nu været ansat hos entreprenøren i tre år og har sidenhen fået selskab af to andre lettere.

- På et tidspunkt forlod min daværende makker firmaet, og så sagde Michael til mig, at han enten kunne finde en dansker, jeg kunne arbejde sammen med, eller også kunne jeg selv finde endnu en lette. Nu er vi et hold på tre kun bestående af lettere, fortæller Armands Malutkins.

Anlægsbranchen mangler hænder, men hvor skal de komme fra?

Se også:

Anlægsbranchen mangler hænder, men hvor skal de komme fra?

Han fandt den ene af sine nuværende makkere gennem et facebookopslag og hjalp ham med at finde et sted at bo. Han har nu været hos Skive Anlæg og Entreprenør i et års tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Armands Malutkins har ikke noget imod at arbejde sammen med danskere, men han indrømmer, at arbejdet glider lidt lettere med et hold kun bestående af lettere.

- Jeg synes, det er det bedste. Alle ved, hvad de skal. Der går ikke så meget tid til spilde med at finde ud af, hvem der skal gøre hvad, siger han.

Selvom Armands Malutkins ikke taler flydende dansk, synes han ikke, at sprogbarrieren er til hinder for, at han kan udføre sit arbejde tilfredsstillende. Det kræver selvfølgelig en vis erfaring med faget, indrømmer han.

- Jeg kender det her job fra A-Z, og så længe man kan sit håndværk, er der ingen problemer, siger han.

Vil lære fra datteren

Han forsøger at lære dansk og har også tidligere gået på aftenskole med det formål, men det har han opgivet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når man kommer hjem fra en lang arbejdsdag og i øvrigt har en datter at tage sig af, så er det svært at få tid til det, siger han.

Med viljestyrke etablerede Majbritt sig hos Holbøll

Se også:

Med viljestyrke etablerede Majbritt sig hos Holbøll

Datteren er lige startet i børnehave, og efterhånden som hun tilegner sig sproget, håber og tror han på, at det også smitter af på ham.

- Jeg kan fornemme, at det kommer ligeså stille. Jeg er nødt til at lære det. Jeg skal jo bruge det - også i arbejdsøjemed, siger han.

Danmark er mere stabilt

Kollegaerne hos Skive Anlæg og Entreprenør forsøger også at hjælpe det danske på vej, og han synes, at de er gode til at hjælpe helt generelt også.

- Jeg havde også gode kollegaer på genbrugsstationen, men her er det anderledes. Vi arbejder bedre sammen. Hvis jeg mangler noget, kan jeg bare ringe til mine kollegaer. De siger aldrig nej, fortæller Armands Malutkins.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Letland var det meget anderledes, siger han. Der var mange dårlige kollegaer og en høj grad af udskiftning. I Danmark er alting mere stabilt, forklarer han. Det gælder også, når det kommer til løn- og arbejdsvilkår.

- Jeg ville sagtens kunne få et job i Letland til en god løn, men der er så meget sort arbejde. Man får minimumslønnen ind på kontoen, og resten bliver betalt i kontanter. Det er ikke holdbart med tanke på min fremtid. Her er alt i orden. Jeg kan se præcis, hvor meget jeg betaler i skat, pension og så videre, siger Armands Malutkins.

Da han startede hos Skive Anlæg og Entreprenør, blev han overrasket over, hvor gode arbejdsvilkårene er.

Thorbjørn blev håndmand i en sen alder

Se også:

Thorbjørn blev håndmand i en sen alder

- Der er jo redskaber og hjælpemidler til næsten alle opgaver. Hvis vi har behov for en specialmaskine, og vi har den i maskinparken, så henter vi den bare. Det kan jeg godt lide. I Letland har man oftest kun en skovl og en lille traktor, og man arbejder stort set kun med de to redskaber hele tiden, siger Armands Malutkins.

Og det betyder noget, at arbejdsvilkårene er i orden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det her er ikke et let arbejde. Det slider på kroppen. Men hvis du arbejder klogt, og det kan du her, fordi du har redskaberne og maskinerne, så kan du skåne kroppen for meget slid, siger han.