Lyt til artiklen:

Kvistgård-entreprenør med høj ordreindgang

00:00
Hastighed: ???x
04:45

Abonnementsartikel

Zøllner A/S holder graveskovlen i vækstsporet med moderne maskinpark, loyale medarbejdere og solid ordrebog.

KVISTGÅRD: I år er det 16 år siden den dengang 22-årige Karl Johan Zøllner stiftede entreprenørvirksomheden Zøllner A/S. Gennem alle år har der været sorte tal på bundlinjen, og det kommer der også de kommende år, forudser direktøren, da Maskinteknik besøger ham i domicilet i nordsjællandske Kvistgård.

- Der er ikke så meget hokus-pokus i det, lyder det fra Karl Johan Zøllner, som tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er vigtigt at tage lærlinge, og vi har flere forskellige fag.

Direktør Karl Johan Zøllner, Zøllner A/S

- Det går op og ned i denne branche, så det gælder om at være flittig og omstillingsparat. Blandt andet derfor blev vi sidste år godkendt, så vi nu også er certificeret til at arbejde med baneprojekter, siger han.

Virksomheden beskæftiger sig med de fleste former for traditionelt anlægsarbejde som blandt andet vejarbejde og byggemodning. Men også meget andet som kystsikring, vandbygning, jordentrepriser, kloak, forsyning og havne. Et af de igangværende projekter handler om, at Zøllner A/S skal flytte 300.000 tons jord i Hillerød. Det er 8.000 lastbiler i løbet af projektperioden på fem måneder.

Mange lærlinge

Zøllner A/S har i dag i omegnen af 120 medarbejdere, et tal der er vokset betragteligt gennem de senere år. Tidligere var Zøllner A/S ejet 50/50 af Karl Johan Zøllner og Barslund, men i juni 2020 blev Barslund købt ud af deres andel, og Karl Johan Zøllner var herefter eneejer. Da Barslund blev erklæret konkurs 18 måneder senere, valgte Zøllner at købe dele af Barslund-projekterne ud af konkursboet og overtog samtidig omkring 40 medarbejdere.

rich-media-3
Det går op og ned i denne branche, så det gælder om at være flittig og omstillingsparat, siger direktør Karl Johan Zøllner. Foto: Torben Jastram.

- Siden har vi ansat yderligere 40 - herunder en række tidligere Barslund-folk - så vi i dag er 120 personer, siger han og tilføjer, at cirka 10 procent er lærlinge.

- Det er vigtigt at tage lærlinge, og vi har flere forskellige fag. Dels handler det om at tage ansvar for nye generationer håndværkere, men samtidig er det også godt for rekrutteringen. For selvom nogle af dem stopper for at prøve noget andet efter endt læretid, så vender de ofte tilbage senere. Og gode folk kan vi jo altid bruge, siger direktøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grej i høj kvalitet

Han lægger ikke skjul på, at gode og loyale medarbejdere er en stor del af virksomhedens succes.

- Vi gør også meget få at holde på vores folk. Det gælder blandt andet vores grej, hvor vi forsøger at have det bedste værktøj og maskiner til rådighed. Vi har for eksempel lige indrettet en stribe 8 fods rørlæggercontainere med helt nyt grej i form af elektrisk el-værktøj, jordlopper og stampere. Rørlæggerne selv været med til at indrette dem, og de har fået det præcist som de ville have det. Vores traditionelle værktøjscontainere er ligeledes med værktøj af meget høj kvalitet. Det er sådan noget, vores folk sætter pris på, fortæller Karl Johan Zøllner.

Nye maskiner med flådestyring

Når det kommer til den omfattende maskinpark, er fortællingen den samme.

rich-media-5
Både klargøringsværksted og maskiner fremstår i særdeles god stand. Foto: Torben Jastram.

- For vores store maskiner gælder det, at vi ikke har noget, der er ældre end fem år, og det hele er købt med servicekontrakter, siger maskinchef Klaus Jensen, som har ansvaret for Zøllners maskiner og materiel.

Maskinparken - som stort set udelukkende indeholder Caterpillar, Liebherr og Takeuchi - består blandt andet af 31 gravemaskiner mellem 7 og 50 tons, 10 læssemaskiner mellem 6 og 24 tons, 10 dumpere op til 15 tons og en stor dozer. Dertil kommer en lang række mindre maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en meget moderne kvalitets maskinpark med masser af udstyr i form af gps, maskinstyring, tiltrotatorer og meget andet. Karl Johan (Zøllner, red.) vil ikke have noget gammelt lort. Det skal bare fungere, og det er vores maskinførere naturligvis helt enige i, fortæller maskinchefen.

Maskinparken er overvåget af flådestyringssystemet Clevertrack, som sender masser af brugbare data retur til virksomheden.

- Vi kan se hver enkelt maskines CO-udtryk, tomgangstid og meget andet. Det arbejder vi med hver dag og forsøger at optimere, hvor vi kan for at spare brændstof og CO2, siger Karl Johan Zøllner.

Solid ordrebog

I 2021 omsatte koncernen for godt 150 millioner kroner. Det tal voksede sidste år til omtrent det dobbelte, og lige nu er der for +400 millioner kroner i ordrebogen til 2023 og 2024, så fremtiden tegner lys for Zøllner A/S trods de truende kriseskyer, der hviler over den samlede byggebranche.

- Man skal naturligvis ikke være naiv, for der er da krise inden for nogle segmenter. Men i anlæg bør der ikke bliver problemer foreløbig. Infrastrukturplanen dikterer masser af opgaver. Dertil kommer den enorme interesse for fjernvarme, kloakseparering og elektrificering, siger Karl Johan Zøllner til Maskinteknik.